Constantin Chiriac: România ar trebui să schimbe Grecia cu Marea Britanie, ca partener la titlul de Capitală Culturală Europeană

Constantin Chiriac: România ar trebui să schimbe Grecia cu Marea Britanie, ca partener la titlul de Capitală Culturală Europeană

Sibiul a fost astăzi gazda dezbaterii cu tema Capitală Culturală Europeană, dezbatere organizată la iniţiativa Institutului Polonez din București, care i-a invitat în România pe cei care semnează conceptul și strategia proiectului câștigător pentru titlul de Capitala Culturală Europeană în 2016, orasul Wrocław din Polonia.

România încearcă să schimbe Grecia cu Marea Britanie, în duetul ţărilor care vor avea titlul de Capitală Culturală Europeană

Anunţul a fost făcut public de directorul Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu, Constantin Chiriac, care nu crede că România ar trebui să candideze alături de Grecia şi care a declarat că s-au făcut deja demersuri cu primul ministru al Marii Britanii şi cu ambasada Marii Britanii pentru alăturarea României la Marea Britanie.

“Eu cred că e bine să facem un demers, ca la votul din Parlamentul European, care va fi, cred că la finele acestei luni, să putem să schimbăm data şi să ne alegem un alt partener. Ştiu că Marea Britanie ar dori să meargă împreună cu România şi cred că ar fi o bună oportunitate. Grecia este o ţară minunată, dar Greacia a trecut deja prin experienţa Capitalei Culturale Europene. Ei au fost la originea acestui proiect, au avut prima capitală Culturală la Athena. Au avut Thessaloniki, care a fost, de asemenea, foarte bine, şi Patras, care a fost un dezastru. Dacă ne uităm, în clipa aceasta, ce oraşe mai pot fi Capitale Culturale Europene? Oraşele mici”, a declarat directorul programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, Constantin Chiriac, care crede că voturile englezilor şi ale romanilor care reprezintă cele două ţări în Parlamentul European, împreună cu o acţiune de lobby susţinută, ar putea să schimbe anul şi partenerul alături de care România doreşte să câştige acest titlu.

Englezii sunt desemnaţi să gazduiască Capitala Culturală Europeană în 2023, lucru care ar avantaja România atât din punct de vedere al timpului, cât şi al faptului că ar avea, cu siguranţă, ca partener, un oraş puternic din Marea Britanie.

Doar cinci oraşe din România, interesate să afle trucurile câştigătorilor

Cei doi invitati, Jarosław Obremski și Jan Wais, au împărtăsit reteta succesului în cadrul concursului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană cu reprezentanţii oraşelor din Romania care doresc să acceadă la acest titlu în 2021 şi care au şi dorit să înveţe din experienţa altora. Este vorba de Timişoara, Iaşi, Craiova, Sfântu Gheorghe şi Arad, care şi-au trimis reprezentanţi la dezbaterea organizată la Sibiu. În competiţie şi-au mai exprimat dorinţa de a se înscrie şi Bucureştiul, Tîrgu Mureş, Alba-Iulia şi Cluj-Napoca.

„Nu comentez în niciun fel lipsa oraşelor de la această dezbatere. Nu e posibil să nu fi ştiut de înţâlnirea de astăzi, pentru că Institutul Polonez şi-a făcut foarte bine treaba, credeţi-mă. Noi am pus la dispoziţie o sală mare, astfel încît, dacă sunt 200, 300 de oameni să poată să pună întrebări. Oamenii aceştia au câştigat o competiţie foarte dură şi România trebuie să înţeleagă că nu poate să copieze, nu putem să trişăm”, a spus Constantin Chiriac.

Oraşul câştigătorul va fi anunţat la sfârşitul anului viitor şi va împărţi onoarea de a fi Capitală Culturală Europeană cu un oraş din Grecia, dacă lucrurile nu se vor schimba la votul din Parlamentul European.

1,5 milioane de euro primeşte oraşul câştigător

Titlul de Capitală Culturală Europeană nu înseamnă doar prestigiul de a prezenta timp de un an cultura specifică unei regiuni, ci și un premiu în valoare de 1,5 milioane de euro destinat dezvoltării ofertei culturale a orasului. În plus, în toate oraşele care au intrat în acest concurs, dezvoltarea culturală şi cea economică a crescut progresiv în fiecare an premergător capitalei culturale, dar şi după finalizarea acestei competiţii.

Wrocław a fost ales Capitală Culturală Europeană a anului 2016 printr-o competiție la care au participat 11 orașe poloneze. Din comitetul de selecție a facut parte si Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

Scrie-ne!
Cu ce vă putem ajuta?
Cu ce vă putem ajuta?