Țara Secașelor găzduiește Zilele Culturale ale Județului Sibiu

Țara Secașelor găzduiește Zilele Culturale ale Județului Sibiu

De pe Valea Hârtibaciului, Zilele Cultuale ale Județului Sibiu poposesc la sfârșitul acestei săptămâni în Țara Secașelor. Programul se întinde pe două zile, sâmbătă, 7 iunie și duminică, 8 iunie, având ca punct central satul Ruși din comuna Slimnic. Manifestări vor fi însă organizate și în celelalte localități din zonă, la Slimnic, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Ocna Sibiului, Ludoș, Șura Mare, Mândra, Alămor și Topârcea.

 

Pe lângă ”Festivalul Obiceiuri şi Tradiţii”, organizat de  Şcoala Populară de Arte şi Meserii ”Ilie Micu” Sibiu, sâmbătă și duminică, și concertele folclorice ale soliștilor Robert Târnăveanu, Mariana Deac și Daniel Rosalim, în satul Ruși va avea loc și o expoziție cu vânzare – standuri cu produse tradiţionale specifice Țării Secașelor.  De altfel, în toate localitățile enumerate mai sus vor fi momente muzicale, ateliere literare și de creație plastică, creație cinematografică, teatru, fiind implicate în acțiuni Biblioteca Astra, Muzeul Astra, Filarmonica Sibiu, Astra Film, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” și CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Drumeții turistice

În ceea ce privește componenta turistică, excursiile pe cele 5 itinerarii culturale ale judeţului Sibiu continuă sâmbătă, 7 iunie, cu ”Țara Secașelor pe bicicletă”, urmând traseul Sibiu – Mândra – Alămor – Ludoș –Topârcea– Ocna Sibiului cu o lungime de aproximativ 60 km.

Cei doi poli de interes ai regiunii Ţara Secaşelor, complexul de lacuri sărate de la Ocna Sibiului și rezervația naturală Eleșteele de la Mândra, reprezintă atracţiile de referință ale circuitului, la care se adaugă vizita comunei Ludoş, ce păstrează nealterată arhitectura locală.

În rezervația naturală Eleșteele de la Mândra participanţii vor vedea cea mai colorată specie zburătoare din Europa —prigoria —, cel mai răspândit șoim europen — vânturelul roșu —, boboci proaspăt eclozați de corcodei, lișițe, rațe și alte specii de păsări ale căror nume şi caracteristici vor fi dezvăluite de ghidul ornitolog. Programul de birdwatching în minidelta Sibiului va fi urmat de un picnic cu produse tradiționale la Ludoș. Comuna este renumită nu doar pentru savoarea „crastraveţilor” grădinarilor ludoşeni, dar şi pentru pictorul Octavian Şmigelschi, cel care a pictat cupola catedralei Mitropoliei Ardealului.

Bicicliştii se vor relaxa în lacurile naturale cu efecte terapeutice din staţiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului, iar cei mai atenţi la explicaţiile ghizilor vor putea câștiga abonamente anuale oferite de Complexul Lacurilor Naturale pentru sezonul 2014. Preţul excursiei este de 55 de lei / persoană, iar participarea se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro, telefon 0269 218121. Informații suplimentare găsiţi pe www.sibiu-turism.ro.

Caravana Zilelor Culturale

În 8 iunie, sibienii sunt invitați să participe la „Zilelor culturale ale județului Sibiu” din Ruşi, având la dispoziție un autocar intitulat „Caravana Zilelor culturale”. Acesta porneşte duminică, la ora 12:00, din parcarea sălii Thalia şi se întoarce din satul Ruşi la ora 17.00. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro sau la numărul de telefon 0269 218121.

Zilele Culturale ale Județului Sibiu este un proiect al Consiliului Judeţean Sibiu, inclus în Strategia de dezvoltare a judeţului Sibiu, urmărind concentrarea acţiunilor culturale într-o anumită zonă etnogeografică a judeţului, într-un week-end, cu scopul de a revitaliza viaţa culturală din toate localităţile judeţului şi de a promova turismul în  cele 5 zone etnofolclorice: Valea Secaşelor, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului şi Mărginimea Sibiului. Conceptul de organizare prevede ca în patru ani fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfășurate în Zilele Culturale ale Județului Sibiu.

Iată programul integral al Zilelor Culturale ale Județului Sibiu – Țara Secașelor (7-8 iunie):

SÂMBĂTĂ  7 IUNIE 2014

COMUNA SLIMNIC – SAT RUŞI  (Căminul Cultural din Ruşi)

10:00 ”Festivalul Obiceiuri şi Tradiţii…” –ediţia a III-a, organizat de  Şcoala Populară de Arte şi Meserii ”Ilie Micu” Sibiu

SLIMNIC

În livadă la Drăguşin (Artlobby pentru redeschiderea bibliotecii din Slimnic):

10:00 – Biblioatelier de idei creative: de la Carte și mai departe

12:00 – Spune-mi o poveste despre satul tău: biblioatelier de scriere creativă și rostire cu tâlc

19:00 –  Cetatea Slimnic ”Muzica în cetate” (concert cu formaţiile camerale ale Filarmonicii): ”Tromba Felix” – cvartet de instrumente de alamă: Medve Sandor (trompetă), Brănici Gheorghe (trompetă), Palagniuc Ioan (trombon), Munteanu Radu (trombon); piese muzicale din creaţia compozitorilor: G.F. Haendel, G. Verdi, A. Bruckner, Maistre Gosse, Haward Hanson, etc.

MIERCUREA SIBIULUI (Casa de Cultură a Oraşului)

10:00  CARAVANA ASTRA FILM

”JUDEȚUL  SIBIU, Poarta de sud a Transilvaniei” /14 min.

HAI SĂ NE JUCĂM! Alice în Franţa /13 min.

HAI SĂ DANSĂM! Frederico în Argentina /13 min.

POVESTEA  LEGO / 17 min

11:00 – Teatru de păpuşi ”Puiul de lebădă” – Teatrul pentru copii şi tineret „Gong”  Sibiu

APOLDU DE JOS (Centrul de Sănătate)

10:00 Vernisajul  expoziţiei şi Simpozion ”Apoldu de Jos – 725 de ani de atestare documentară ” organizat de Primăria Apoldu de Jos în colaborare cu Arhivele  Statului, Biblioteca  Judeţeană „Astra” şi Direcţia Județeană pentru Cultură

OCNA SIBIULUI

10:00 – 16:00 Târg de produse tradiționale organizat în colaborare cu Primăria  Oraşului Ocna Sibiului – Muzeul Astra

Prezentarea Colecției Muzeale Anuța și Aurel Achim

Simion Cojocaru – prezentarea meșterului și a produselor sale

LUDOŞ (Căminul Cultural)

11:00 Prezentare carte  ”Studiu monografic ILIE MICU” – Biblioteca Astra

12:00 Prezentare de carte:  Album Octavian Smighelschi

ŞURA MARE (Şcoala Gimnazială  ”Andrei  Şaguna ”)

16:00 Spune-mi o poveste despre satul tău: bibliotelier de scriere creativă şi rostire cu tâlc

DUMINICĂ 8 IUNIE 2014

COMUNA SLIMNIC – SAT RUŞI (Căminul Cultural din  Ruşi)

13:00 Fanfara Muzicienii Sibiului – în deschiderea spectacolului Grup vocal mixt al bisericii Ortodoxe Slimnic

Spectacol Folcloric

Ansamblul folcloric ”Cetatea Slimnicului”

Soliştii:  Marius Izdrailă, Vintilă Adriana şi Vintilă Georgiana

Ansamblul Profesionist ”Cindrelul – Junii Sibiului” şi soliştii: Daniel Rosalim, Robert Tîrnăveanu și Mariana Deac

15:30 ”Festivalul Obiceiuri şi Tradiţii…” – ediţia a III-a, organizat de  Şcoala Populară de Arte şi Meserii ,,Ilie Micu” Sibiu

12:00 – 18:00 Stand ”Info turistice județul Sibiu”.

APOLDU DE JOS (Crama din localitate)

19:00 Concert de muzică jazz – „IZZY JAZZ TRIO”

OCNA SIBIULUI

10:00 – 18:00 Târg de produse tradiționale, organizat în colaborare cu Primăria Oraşului Ocna Sibiului – Muzeul Astra

Colecția Muzeală Anuța și Aurel Achim

Simion Cojocaru – prezentare meșterului și a produselor sale

Scrie-ne!
Cu ce vă putem ajuta?
Cu ce vă putem ajuta?