FESTIVALUL MEDIEVAL „CETĂȚI TRANSILVANE” SIBIU, PROGRAMAT ÎN ULTIMELE 3 ZILE ALE LUI AUGUST

FESTIVALUL MEDIEVAL „CETĂȚI TRANSILVANE” SIBIU, PROGRAMAT ÎN ULTIMELE 3 ZILE ALE LUI AUGUST

Teatru stradal, spectacole de muzică și dansuri medievale, parade, tabere medievale, care alegorice, iarmaroc și artiști din toată Europa. Acestea sunt ingredientele celei de-a 14-a ediții a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu. Evenimentul va avea loc în perioada 29-31 august și se desfășoară sub motto-ul „Bucuroși de oaspeți”. Potrivit organizatorilor, la festival vor participa Carros de Foc (Spania), una dintre cele mai cunoscute companii de teatru stradal din Europa, Obscurus Orbis (Letonia), Drachenmond (Germania), Novosadski Kamerni Hor (Serbia) şi Compania de Reconstituiri Istorice Chigot (Bulgaria). Prezente vor fi şi calfele călătoare, alături de numeroşi artişti şi ordine cavalereşti din Sibiu şi din România. Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” va fi transmis live pe livestream.com, fiind primul festival din Sibiu transmis LIVE pe internet.

Parada festivalului cheamă sibienii în Parcul Cetăţii

Festivalul va începe vineri, 29 august 2014 cu tradiţionala paradă de deschidere, la care participă toţi artiştii invitaţi anul acesta la Sibiu. Alături de aceştia sunt aşteptaţi să se alăture în paradă toţi sibienii care iubesc artele medievale. Parada festivalului va lua startul de la ora 21:00, din Parcul Cetăţii -Turnul Dulgherilor, urmând traseul Parcul Cetăţii – Bulverdul Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare. Evenimentul va fi prezentat şi în acest an de tinerii actori sibieni Andrada Grosu şi Bogdan Sărătean.
Compania Carros de Foc Spania, cunoscută în întreaga lume pentru spectacolele impresionante cu marionete şi care alegorice supradimensionate, este prezentă în acest an, în programul Festivalului Medieval ‘Cetăţi Transilvane’ Sibiu, cu două spectacole de teatru stradal în premieră la Sibiu. Este vorba despre spectacolele ‘Salvador’, ce va avea loc vineri, 29 august, în deschiderea festivalului, cu începere de la ora 22,00 şi duminică, 31 august, în închiderea festivalului, de la ora 21,00 şi spectacolul ‘Druida de Jagul’, ce va avea loc sâmbătă, 30 august 2014, în a doua zi de festival, de la ora 21,00. Ambele spectacole poartă publicul într-o lume magică şi surprinzătoare. Primul spectacol al Companiei Carros de Foc va avea loc în Piaţa Mare, iar spectacolul programat pentru ziua de sâmbătă, 30 august va avea loc pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare.

Tabere medievale şi ateliere meşteşugăreşti în fiecare zi de festival

Pe parcursul celor trei zile de festival, în Piaţa Mare îşi vor instala taberele medievale Compania de Reconstituiri Istorice Chigot (Bulgaria), aflaţi anul acesta pentru a doua oară la Sibiu, Compania Arrany Griff Rend (Odorheiu Secuiesc), pentru prima dată în programul festivalului medieval sibian şi ordinul cavaleresc Anacronism Sibiu, ordin care s-a remarcat încă de la început prin atenţia deosebită acordată detaliilor, costumelor şi prezenţei scenice. Toate cele trei companii vor prezenta în taberele medievale demonstraţii de lupte cavalereşti, spectacole de animaţie stradală, spectacole de dans medieval, prezentări de arme şi armuri medievale. Calfele călătoare vor fi de asemenea prezente la Festivalul Medieval ‘Cetăţi Transilvane’ Sibiu, cu un număr de trei ateliere meşteşugăreşti, ce vor avea loc în Piaţa Mare: atelierul meşterului fierar, atelierul meşterului dulgher şi atelierul meşterului pietrar. Publicul va putea descoperi tehnici vechi de prelucrare a fierului, pietrei, lemnului.

Evul mediu şi poveştile lui urbane. Nouă conferinţe în programul festivalului

Programul festivalului este completat şi în acest an, pentru publicul pasionat de istoria Evului Mediu, de o serie de trei conferinţe de medievistică, susţinute de prof.univ.dr. Zeno Pinter. ‘Poveşti urbane ale Evului Mediu’, ”Războinicii Evului Mediu. Cavaleri. Fortificaţii. Conflicte” şi ‘Viaţa de zi cu zi în Sibiul Medieval. Alimentaţie. Educaţie. Credinţă. Bresle şi vecinătăţi’ sunt cele trei teme generale ce vor fi abordate în acest an în cadrul conferinţelor. Florinela Anca Vasilescu prezintă de asemenea în cele trei zile de festival trei conferinţe cu atelier: ‘Formula tainică a descântecului sau Cum se creează un cântec de leac’, ‘Arhitectura Tarotului – corespondenţa între semnele arcanelor şi principiile alchimiei’, ‘Poveşti despre remedii din reţetarele medievale’. Toate conferinţele vor avea loc la Casa Hermes, Sala Studio, Piaţa Mică, nr. 11.

Program interactiv pentru copii

O secţiune specială din programul Festivalului Medieval ‘Cetăţi Transilvane’ Sibiu este dedicată copiilor. Pentru aceştia, pe parcursul dimineţii, în zilele de sâmbătă, 30 august şi duminică, 31 august, sunt prezentate spectacole de teatru sau dans special create pentru copii. Este vorba despre spectacolul de dans ‘Dumbrava veseliei’, spectacol cu şi pentru copii şi spectacolele de teatru profesionist, susţinute de Compania de Teatru Interactiv Bucureşti, ‘Scăpărătoarea’ şi ‘Groaznicele peripeţii ale lui Dovlecel’. Un program interactiv pentru copii, în care aceştia sunt invitaţi să descopere semnele heraldice şi mişcări de dans medieval, va fi susţinut şi de compania de reconstituri istorice Arrany Griff Rend (Odorheiu Secuiesc).

Iarmaroc, statui vivante şi demonstraţii de dresură păsări de pradă

Atmosfera de vechi târg medieval va fi recreată la Sibiu prin organizarea şi în acest an a iarmarocului medieval, la care vor participa meşteşugari şi artizani din toată ţara. Asociaţia Culturală BIS va anima atmosfera din Piaţa Mare prin momente de statui vivante, prezentate şi în acest an în Piaţa Mare. După interesul maxim manifestat de public la ediţia din 2013 a evenimentului, a fost invitat şi în acest an la festival Grupul Axel Sibiu, care va oferi în cele trei zile de festival demonstraţii de dresură păsări de pradă.

Festivalul Medieval ‘Cetăţi Transilvane’ Sibiu este organizat în mod tradiţional, de paisprezece ani, în ultimul weekend complet din luna august. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu.

Scrie-ne!
Cu ce vă putem ajuta?
Cu ce vă putem ajuta?