Anton și Raluca Balint au o mică afacere de familie prin care aduc un colț de natură pe birourile oamenilor. Aceștia creează, în atelierul lor de pe Calea Dumbrăvii, greenarii, terarii cu plante și vase pentru terarii, adăugând, pe lângă produsele de bază necesare, multă dragoste și pasiune. Conceptul “Greenarium” își are rădăcinile în jurul iernii anului 2015, când, din dorința de a le face daruri speciale de Crăciun celor dragi, cei doi au decis să creeze primele 20 de terarii cu plante. Văzând că au avut succes și familiile au fost bucuroase, Anton și Raluca și-au spus: “Păi dacă am făcut 20, acum nu putem face și 200?”. Și s-au apucat de treabă…
Anton Balint este actor la Teatrul pentru Copii și Tineret “Gong” din Sibiu, dar, când nu este pe scenă sau în sala de repetiții, tânărul se ocupă de mica sa pasiune: greenariile. Recent, le-am trecut și noi pragul afacerii “Produs(e) în Sibiu” și le-am aflat povestea care, de patru săptămâni, „numără” un nou personaj: fiul lor, Dominic.
“Acum aproape șase ani, eu și Raluca, acum soția mea, am vrut să le oferim celor dragi cadouri speciale, diferite față de șosete, sticle de vin, cărți și alte clasice care se oferă de Crăciun. Și am început, astfel, o documentare foarte bogată. Am descoperit conceptul de terarii cu plante. În România, era aproape necunoscut acest concept. Am căutat cele mai bune plante, vase și am făcut în acel an vreo 20 de cadouri cu terarii cu plante. Și după Crăciun am zis: “Păi dacă am făcut 20, acum nu putem face și 200?”. Atunci, am început o afacere, cu pași mărunți, mai întâi doar ca hobby. Participam la târguri, evenimente și din când în când mai luam și o comandă de pe Facebook. A fost o perioadă în care am învățat foarte mult. În cinci ani am învățat cam tot ce trebuie să știm despre cum se face un terariu cu plante, cum se fac vasele geometrice pentru acestea și urmează să îi învățăm și pe alții”, povestește Anton despre începuturile “Greenarium”.
Ce a însemnat o plimbare prin natură
Până să ajungă pe birourile clienților, greenariile sunt realizate cu multă migală în atelierul de pe Calea Dumbrăvii.
Vasele handmade pentru terarii sunt, îndeosebi, din sticlă, iar această idee a fost inspirată de o plimbare în natură.
“Eram printr-o pădure prin județ. Am descoperit un luminiș unde erau deșeuri de sticlă. Cineva și-a schimbat ferestrele de la casă și le-a dus în mijlocul pădurii, unde a putut să ajungă cu camionul. M-a cam speriat povestea și am zis: “Cum aș putea să contribui la a elimina măcar un pic deșeurile de sticlă din viața noastră?”. Așa că refolosim ce găsim. O curățăm, dezinfectăm și o trecem prin multe procedee până să ajungă pe birourile clienților. Totodată, păstrăm o parte din istoria ei, care apoi se transformă într-o căsuță pentru plante”, spune Anton.
2020, pentru Greenarium
Anul 2020 a fost dificil pentru toate sectoarele din România, dar Anton și Raluca au făcut față cu brio greutăților. Aceștia aveau, deja, pregătită o strategie de creștere pentru anul trecut, astfel că pandemia nu i-a încurcat foarte tare.
“Mai întâi am avut un șoc, că nu știam ce urmează, ca mai toată lumea. Doar că în aceeași perioadă noi ne-am făcut o strategie de creștere, un plan de marketing și de afaceri serios. Pandemia a coincis cu strategia noastră de creștere. Ne-am planificat să facem workshop-uri prin care să îi învățăm pe alții cum să facă un terariu. Așa că am mutat workshopurile noastre în online. Îmi aduc aminte primul workshop… Era cu angajații unei companii de IT din țară, la o lună după ce intrasem în lockdown. A fost foarte emoționant! Oamenii aceia nu se văzuseră de o lună și a fost o mare bucurie pentru ei să creeze ceva împreună. Noi am continuat să creștem și în vânzări, pentru că oamenii stăteau în case și aveau nevoie de ceva care să le aducă bucurie. Plantele aduc relaxare în casele noastre. Clienții ne-au spus că, atunci când privesc plantele, se deconectează de serviciu și se bucură de natură. Cu toții ne-am dorit, în ultima perioadă, să petrecem timp în natură, dar nu am putut”, mai spune Anton.
Workshopurile Greenarium sunt căutate de companii din întreaga țară. Aceștia pun la dispoziție o variantă de relaxare pentru angajați, prin care aceștia se deconectează, preț de câteva momente, de lucru. “Își fac un cadou pentru ei înșiși, pe care îl duc acasă sau îl țin pe birou”, spune Anton. De asemenea, au și varianta mini-team-building, ce adună un departament al unei companii pentru a lucra împreună la un terariu cu plante, sub coordonarea lui Anton și cu materialele puse la dispoziție de atelierul sibian.
Citește continuarea poveștii pe Sibiu 100%