ANSAMBLUL CINDRELUL JUNII SIBIULUI 70 de ani de valoare folclorică

ANSAMBLUL CINDRELUL JUNII SIBIULUI 70 de ani de valoare folclorică

2014 este anul în care Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” sărbătorește 70 de ani de existență. Sunt 70 de ani de excelență, 70 de ani în care folclorul românesc s-a oglindit în strădania, dedicarea și talentul membrilor ansamblului. Ei au fost cei care, de-a lungul timpului, ne-au purtat cu mândrie emblemele naționale atât pe meleagurile țării noastre, cât și în străinătate. Acesta este motivul pentru care întregul an va fi unul aniversar, celebrat atât în festivalurile de folclor deja consacrate în țară, cât și prin spectacole susținute în străinătate.

În anul 1944, maestrul coregraf Ioan Macrea, născut în Gura Râului, strângea în jurul său câţiva tineri pasionaţi de frumosul ritm popular, punând bazele primei echipe de dansuri populare româneşti – „Junii Sibiului”. Încă de atunci, scopul ansamblului a fost cercetarea şi punerea în scenă a unor obiceiuri de mult uitate, cântece şi dansuri, dar şi piese de port popular şi obiecte tradiţionale din gospodărie. Evoluția a fost uimitoare. Dragostea față de folclor, bogăţia şi diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, a instrumentiştilor şi a soliştilor vocali au adunat cifre spectaculoase de-a lungul istoriei. Așa putem vorbi astăzi despre 45 de premii internaționale, peste 40 de premii naționale, peste 8.000 de spectacole și peste 400 de turnee efectuate în toată lumea. Ansamblul folcloric profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” este cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal. Pe parcursul celor 70 de ani s-au dezvoltat patru generaţii de păstrători ai jocului şi cântecului popular. Ansamblul prezintă dansuri şi piese instrumentale şi vocale din Sibiu şi din împrejurimi – Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Avrig, Târnava, sudul şi nordul Transilvaniei -, dar şi din celelalte zone folclorice ale ţării, cu o personalitate artistică distinctă. De asemenea, în repertoriu se găsesc şi dansuri ale minorităţilor, precum dansul german, unguresc, grecesc, ucrainean, italian, bulgăresc, sârbesc, rusesc.
În anul 1986 i se recunoaște statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti. Atunci, ansamblul a fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA. În anul 2006, ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, în 2009 a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenţi la Summit-ul NATO, iar mai târziu, în 2012, „Cindrelul – Junii Sibiului” a fost mesagerul culturii tradiţionale române la dineul oficial organizat la Bucureşti cu ocazia desfăşurării Finalei Europa League. Acestea sunt doar o mică parte din evenimentele marcate de prezența ansamblului.

Evenimentele aniversare ale anului 2014

Evenimentele organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii”, anul acesta, vor marca cei 70 de ani de existență. Astfel, la marile festivaluri „Vară, Vară, Primăvară” (ce va avea loc în 14-16 martie), „Cântecele Munților” și „Ioan Macrea”, ansamblul va susține spectacole speciale, alături de invitați de marcă, colaboratori ai „Junilor Sibiului”. De asemenea, „Junii Sibiului” vor fi mai aproape de comunitățile de români din diaspora și de iubitorii culturii tradiționale din alte țări europene, prin turneele pe care le vor face. Primul turneu va fi susținut în 28 martie la Viena, în Austria.
Evenimentele au ca scop principal reliefarea statutului de ambasador al culturii tradiţionale, de ambasador al Sibiului şi al României, pe care Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” şi l-a câştigat, dar şi să atragă atenţia turiştilor români şi străini asupra Sibiului, ca spaţiu al prezervării specificului cultural şi intercultural.

Str. Tudor Arghezi nr. 13,
Cod Postal 550010, Sibiu
Tel: 0269/210945, Fax: 0269/215592
e-mail: contact@juniisibiului.ro
web: www.juniisibiului.ro
www.traditiisibiene.ro

Scrie-ne!
Cu ce vă putem ajuta?
Cu ce vă putem ajuta?