Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului artă folclorică de calitate şi savoare etnică

  • 0 comentarii

Peste 8000 de spectacole, peste 1000 premii naţionale şi 100 premii internaţionale, sunt cifre care conturează activitatea Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului”, cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal. În cei 70 de ani de existenţă, sub numele de “Junii Sibiului” s-au dezvoltat patru generaţii de păstrători ai jocului şi cântecului popular. Bogăţia şi diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, a instrumentiştilor şi a soliştilor vocali au fost aplaudate şi recompensate de-a lungul timpului cu numeroase premii şi medalii, aplauze, lacrimi dar şi multe emoţii.

Orchestra de muzică populară “Cindrelul” şi formaţia de dansuri „Junii Sibiului” au luat fiinţă în urmă cu 70 de ani din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea, care, de atunci a dus neobosit, prin dăruirea şi verva sa legendară, varietatea şi unicitatea jocului autentic românesc din judeţul Sibiu şi din ţară.
În anul 1944, maestrul coregraf Ioan Macrea, născut în Gura Rîului, strângea în jurul său câţiva tineri pasionaţi de frumosul ritm popular, punând bazele primei echipe de dansuri populare româneşti – „Junii Sibiului” . Încă de atunci, scopul ansamblului a fost cercetarea şi punerea în scenă a unor obiceiuri de mult uitate, cântece şi dansuri, dar şi piese de port popular şi obiecte tradiţionale din gospodărie.
Ansamblul prezintă dansuri şi piese instrumentale şi vocale din Sibiu şi din împrejurimi – Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Avrig, Târnava, sudul şi nordul Transilvaniei, dar şi din celelalte zone folclorice ale ţării. De asemenea, în repertoriu se găsesc şi dansuri ale minorităţilor precum dansul german, unguresc, grecesc, ucrainean, italian, bulgăresc, sârbesc, rusesc.
Diversitatea repertorială este armonizată de costumaţia specifică zonelor etno- folclorice surprinse într-un tot artistic ce vizează autenticul tradiţional şi frumosul la adevărata dimensiune.
Ansamblul “Cindrelul – Junii” are deja conturată o personalitate artistică distinctă, cu un rol bine definit la nivelul judeţului Sibiu, ansamblul fiind o modalitate de transpunere a materialului folcloric într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, dansului şi versului popular din Mărginimea Sibiului, de prezentare pe marile scene ale lumii a virtuţiilor artistice ale folclorului românesc, emblema identităţii noastre naţionale.
Statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti a fost recunoscut şi în 1986, când ansamblul a fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA. În 2006, Ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, în 2009 a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenţi la Summit-ul NATO, iar în 2012 “Cindrelul-Junii Sibiului” a fost mesagerul culturii tradiţionale române la dineul oficial, organizat la Bucureşti cu ocazia desfăşurării Finalei Europa League.
În cele peste 600 de turnee efectuate în toată lumea, Ansamblul sibian a adunat lacrimi, furtuni de aplauze, grădini de flori şi o imensă plecăciune a publicului. Purtând comoara existenţei naţiei noastre alături de veselia, mândria, înţelepciunea, căldura, eleganţa, dar şi tristeţea ei, JUNII SIBIULUI sunt de fapt o foarte cuprinzătoare carte de vizită a Sibiului. Au colecţionat premii, distincţii, medalii naţionale şi internaţionale. Au deschis drumul succeselor, adunând în jurul dansului şi cântecului românesc, un imens cor de admiratori – oameni ce au început să înţeleagă şi să iubească această nepreţuită nestemată a Sibiului, netezind drumul pentru cei din generaţiile mai tinere.

Str. Tudor Arghezi nr. 13,
Cod Postal 550010, Sibiu
Tel: 0269/210945, Fax: 0269/215592
e-mail: contact@juniisibiului.ro
web: www.juniisibiului.ro
www.traditiisibiene.ro

junii2

junii3

decembrie 3, 2013

caută

Articole, Evenimente, Produse, Cariere, Producători Sibieni

Joburi în Sibiu

DESCRIERE\r\n\r\n\r\nSC SOMA SRL angajează lucrător necalificat în domeniul salubrității, pentru postul de înc...
Avem nevoie de forțe noi și oameni noi cu inițiativă în echipa noastră. Avem posturi disponibile pentru:...
Avem nevoie de forțe noi și oameni noi cu inițiativă în echipa noastră. Avem posturi disponibile pentru ...
Cu 119 ani de succes în automotive, 40 de locaţii internaţionale şi 50.000 angajaţi, Kromberg & Schub...
Soma Sibiu angajează! Căutăm șoferi profesioniști și șoferi profesioniști cu atestat pentru automacara...
\r\n Salariu de incadrare fix\r\n Bonusuri performanta/productivitate\r\n Tichete de masa de 20 lei/zi\r\n Prime d...
Principalele responsabilitati:\r\n\r\n Verifica semifabricatele si produsele finite din punct de vedere calitat...
Principalele responsabilitaţi:\r\n\r\n Operarea echipamentelor de productie\r\n Verificarea calitatii produsu...
Cum ar trebui să fie această persoană ca să fie și ea și noi mulțumiți de colaborare?\r\n\r\n Să fie res...
Cum ar trebui să fie această persoană ca să fie și ea și noi mulțumiți de colaborare?\r\n\r\n Să fie org...