ASTRA FILM FESTIVAL 2014 un eveniment cultural internaţional 100% sibian

ASTRA FILM FESTIVAL 2014 un eveniment cultural internaţional 100% sibian

Astra Film Festival a pus Sibiul pe harta cinematografiei mondiale, încă din 1993, când „în acest oraş cu o istorie medievală, cum este Sibiul, s-a întâmplat să apară nişte idei moderniste teribile, plasate în sincron perfect cu ceea ce se întâmpla în marile capitale europene” – Emil Hurezeanu, jurnalist şi scriitor. În cei peste 20 de ani de existenţă, AFF a devenit unul dintre cele mai importante evenimente din peisajul cinemaului non-ficţional, asigurând Sibiului statutul de punct de întâlnire între oameni şi cultură.

Notorietatea festivalului a depăşit de mult graniţele României, fapt confirmat de filmele înscrise din toate colţurile lumii, de pasionaţii de film documentar care străbat Europa şi nu numai pentru a ajunge la festivalul de la Sibiu, dar şi de invitaţii numeroşi veniţi de pe toate continentele lumii. 80.000 de spectatori este numărul record înregistrat în 2013, la ediţia aniversară de 20 de ani.
„AFF nu este doar un festival, este o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, programul este vast, include sute de filme, muzică, expoziţii, workshopuri, spaţii de discuţie; toate aceste lucruri particularizează festivalul de la Sibiu” – Michael Stewart, antropolog, regizor, producător.

Filme care au făcut înconjurul lumii

Astra Film Festival este locul în care timp de o săptămână, în fiecare an, se poate lua pulsul producţiei româneşti şi internaţionale, iar filme realizate de autori români şi străini laolaltă pot fi vizionate în premieră la Sibiu. Marele câştigător de la AFF 2013, Matthew’s Laws (regia Marc Schmidt), s-a bucurat de proiecţii şi premii numeroase la cele mai importante festivaluri internaţionale, printre care Visions du Reel sau IDFA. The Act of Killing (regia Joshua Oppenheimer), cel mai controversat şi comentat documentar din 2013, proiectat şi la AFF Sibiu, a fost laureat la BAFTA sau la Premiile Academiei Europene de Film, iar în 2014 a fost nominalizat la Premiile OSCAR.

Subiecte incitante şi discuţii aprinse

La Sibiu, realităţi din toată lumea ajung pe marele ecran prin intermediul filmelor care dezvăluie fie poveşti intime locale, fie subiecte fierbinţi de actualitate, care ne privesc şi ne implică pe toţi. AFF este recunoscut şi pentru spaţiul de întâlnire şi dezbatere pe care l-a înfiinţat încă de la începuturile sale. Astfel, nu de puţine ori spiritele s-au încins în sala de cinema, iar discuţii aprinse au vizat teme sensibile precum: exploatarea aurului de la Roşia Montană, capcanele reţelelor de socializare, episoade secrete din istoria recentă a României, exploatarea gazelor de şist, poziţia femeii în societatea de astăzi, ambiţiile perfide ale marilor corporaţii mondiale etc. „Oamenii care vin la AFF sunt oameni pasionaţi de film, dar care nu vin să vadă doar filme, ci şi să poarte un dialog cu regizorii” – Laurenţiu Damian, regizor.

Educaţie cinematografică pentru copii

În 2009, Astra Film a dat naştere primului program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor – Astra Film Junior, care îi antrenează pe cei mici într-un program captivant ce include proiecţii de film, ateliere de creaţie şi concursuri.
Programul dedicat juniorilor este cu atât mai important cu cât pentru cei mai mulţi dintre copiii participanţi este prima întâlnire cu o sală de cinema. Astra Film Junior a fost premiat în 2012 la Gala Societăţii Civile, iar până în prezent a înregistrat peste 35.000 de elevi participanţi.

AFF Sibiu, un ambasador al României

„De AFF s-a auzit peste tot în lume, îmi amintesc că odată mă aflam la un festival din afară şi cineva m-a întrebat de unde sunt şi când a aflat că sunt din România mi-a spus că a fost în România, în Sibiu, la Astra Film Festival” – Andrei Dăscălescu, regizor. De asemenea, festivalul de la Sibiu a avut 6 ediţii invitate în străinătate, în: Franţa, Siberia, Spania, Italia, Anglia şi Ungaria. „În România ne putem lăuda cu 3 festivaluri internaţionale acreditate, printre care şi Astra Film Festival de la Sibiu” – Laurenţiu Damian, regizor.

Astra Film Festival 2014

În această perioadă, festivalul călătoreşte prin toată ţara. Selecţii de filme de la AFF 2013 au fost deja prezentate la Bucureşti, Braşov, Târgu-Mureş şi Cluj, iar în perioada imediat următoare urmează Timişoara şi Iaşi; în fiecare joi, la Sibiu, documentare unul şi unul din programul AFF 2013 şi nu numai pot fi văzute la Cinemateca Astra Film.
Înscrierile pentru următoarea ediţie AFF, care va avea loc între 6 şi 12 octombrie 2014, au început. Astra Film Festival îşi aşteaptă din nou publicul entuziast în toamnă şi promite o ediţie cu multe surprize.

afilm1

Scrie-ne!
Cu ce vă putem ajuta?
Cu ce vă putem ajuta?