Din Concertele celei de-a 65-a stagiuni a Filarmonicii de Stat Sibiu

La Filarmonica de Stat Sibiu, ultimele două concerte ale lunii ianuarie vor fi dedicate, aproape exclusiv, compozitorilor romantici. Familia Schumman, Robert (1810-1856) şi Clara (1819-1896) Schumann au împărţit un destin artistic comun, devenind virtuozi ai claviaturii şi compozitori cu har.
Despre Clara Schumann, Grieg a spus că este „ una dintre cele mai emoţionante şi faimoase pianiste ale timpului”. O respectabilă compozitoare, Clara mărturisea: „Compoziţia îmi face o deosebită plăcere. Nu există nimic care să întreacă bucuria creației, fiindcă doar atunci când trăieşti într-o lume a sunetelor poţi savura clipele de uitare de sine.”
Între 1878 şi 1892, a fost numită profesor de pian la Conservatorul din Frankfurt, contribuind din plin, de pe această poziţie, la perfecţionarea şi modernizarea tehnicii pianistice.
Discipol al lui Friederich Wieck, Robert se căsătoreşte, în 1840, cu fiica acestuia, Clara, în ciuda refuzului tatălui ei ce considera acestă căsătorie un impediment în direcţia evoluţiei sale creatoare.
La vârsta de doar paisprezece ani, Clara concepe Concertul pentru pian în la minor (op. 7), cu sprijinul lui Robert Schumann, iar la şaisprezece ani îl prezintă în primă audiţie la Gewandhaus – Leipzig, cu Mendelssohn-Bartholdy la pupitru.
Prima audiţie a Concertului pentru pian în la minor (op. 54) de Robert Schumann, a avut loc pe data de 1 Ianuarie 1846, tot la Gewandhaus – Leipzig.
Se pare că tonalitatea la minor, cu tenta sa interiorizată, a fost aleasă drept cadru pentru ambele concerte. Însă, în vreme ce concertul semnat de Robert se numără printre lucrările cele mai semnificative ale literaturii pianistice, concertul aparţinând Clarei este mult mai rar executat, deşi este remarcabil prin „unitatea poetică ce străjuieşte întregul” (Berthold Litzmann). Prezenţa concertului pe afişul serii de 29 ianuarie reprezintă momentul primei audiţii sibiene a lucrării.
În seara de 22 ianuarie, Filarmonica de Stat Sibiu aduce în programul concertului o lucrare destul de rar cântată, Concertul pentru violoncel op. 129 (tot în la minor!) semnat de Robert Schumann. Concertul pentru violoncel ilustrează virtuozitatea scriiturii unui bun cunoscător al instrumentului, deşi instrumentul preferat a fost mereu pianul.
Pianistele Monica Florescu şi Oana Crişu şi violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev vor fi prezenţi pe scena filarmonicii, iar la pupitrul orchestrei îi vom reîntâlni pe maeştrii Ilarion Ionescu-Galaţi şi Theo Wolters.

Concert simfonic, Joi 22 ianuarie, ora 19 – Sala THALIA
Dirijor: ILARION IONESCU-GALAŢI
Solişti: MONICA FLORESCU – pian şi MAXIM FERNANDEZ – violoncel
În program:
W. A. Mozart – Divertisment nr. 11 în Re major, KV 251
Robert Schumann – Concert pentru pian şi orchestră în la minor, op. 54
Robert Schumann – Concert pentru violoncel şi orchestră în la minor, op. 129
L. van Beethoven – Uvertura „Egmont”, op. 84

Concert simfonic, Joi 29 ianuarie, ora 19 – Sala THALIA
Dirijor: THEO WOLTERS
Solistă: OANA CRIŞU – pian
În program: