Prima editie a Festivalului International de Muzica Clasica Clara Haskil la Filarmonica Sibiu
Prima editie a Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil” va avea loc intre 30 august – 4 septembrie, in Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, acesta fiind primul proiect de talie internationala din Romania care onoreaza memoria legendarei pianiste de origine romana, conform unui comunicat remis AGERPRES.
Timp de sase zile, sase nume importante ale scenei muzicale internationale, alaturi de artisti romani consacrati vor sustine o serie de recitaluri si concerte unice, cu muzica de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann-Sebastian Bach, Claude Debussy, George Enescu sau Dinu Lipatti.
Publicul va avea ocazia sa-i vada pe dirijorul Tiberiu Soare, Orchestra Simfonica Bucuresti – cunoscuta pentru turneele sale internationale de amploare, Cvartetul Arcadia – unul din cele mai aclamate si premiate cvartete romanesti ale ultimilor ani.
La Sibiu vor concerta si artisti internationali de prim rang, violonista franceza Marina Chiche, violoncelistul maghiar Istvan Vardai, Adam Laloum (Franta) – cistigatorul prestigiosului Concurs International „Clara Haskil” (Vevey, Elvetia) in anul 2009, „un pianist care este deja un mare artist si, in egala masura, un poet” (Le Monde), pianistul François-Xavier Poizat (Elvetia), Julien Quentin (Franta) – muzician complex si pianista Alina Azario.
Festivalul International de Muzica Clasica „Clara Haskil” a luat nastere la initiativa Alinei Azario: intr-o vreme in care tendinta tinerilor este aceea de a pleca, o pianista din Romania aflata in plina ascensiune pe scena internationala si-a propus sa readuca acasa un simbol – un gest de reverenta, in Romania, la ea acasa, dedicat uneia dintre cele mai talentate pianiste de origine romana ale tuturor timpurilor.
„Un artist are nevoie de publicul sau la fel de mult cum publicul are nevoie de un artist: este ceea ce, cu pasiune si cu perseverenta, ne-a aratat Clara Haskil. De aceea, invitam publicul sa vina la Festival si sa traiasca un tip de emotie pe care nu o intilnesti decit in sala de concert, in dialogul direct dintre public si artist. Intotdeauna, oamenii sint cei care duc muzica mai departe”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului International Clara Haskil.
Nascuta pe 7 ianuarie 1895, la Bucuresti, Clara Haskil avea sa se perfectioneze la Paris, urmind sa concerteze alaturi de mari muzicieni ai lumii, nume care au facut istorie, de la dirijorul Herbet von Karajan, la Dinu Lipatti, care i-a devenit si apropiat. In 1942, pianista s-a stabilit la Vevey, in Elvetia, iar in prezent, intr-un frumos gest de recunoastere, unul dintre cele mai importante concursuri de muzica clasica din lume, cu o traditie pe peste 50 de ani, ii poarta numele: Concursul International de Pian „Clara Haskil” – Vevey. Clara Haskil a lasat nu doar o mostenire muzicala exceptionala, ci si o marturie unica, profund umana, despre fragilitatea artistului, despre dedicare pina la abandonul de sine si despre respectul datorat publicului.
Cu o daruire greu de egalat fata de muzica clasica si avind dorinta de a cauta cele mai bune acorduri pina la perfectiune, Clara Haskil a atins gloria abia la virsta de 55 de ani. Lasind sa se vada fragilitatea artistului, pianista era extrem de autocritica cu propriile interpretari si suferea de un „trac violent” inainte de concerte.
In ciuda numerosilor critici de renume international si a muzicienilor de prim rang care i-au pus in lumina valoarea, cariera concertistica a celei care, astazi, este unul dintre reperele muzicii clasice internationale avea sa se desavirseasca abia spre virsta maturitatii tirzii.
Mai multe detalii: http://www.bestmusic.ro/