Prima ediţie a Festivalului Internațional de Muzică Clasică de la Sibiu, care va avea loc în perioada 24-31 mai, la Sibiu, promite să transforme, încă o dată, oraşul de pe malul Cibinului, în Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă nu este vorba de un nou titlu recunoscut printr-o diplomă de Uniunea Europeană, artiştii de prestigiu internaţional din muzica clasică au găsit acest oras ca fiind „scena perfectă” pentru acest festival.
Așteptat încă de la concertul de gală din mai 2013, festivalul aduce pe scenă artişti de prestigiu internațional: Cvartetul Borodin, Giuliano Carmignola, Mario Caroli, Tamas Varga, Christian Badea, Dario Bonuccelli, Martin Owen, și pe cei mai promițători tineri muzicieni din România. Acestora li se va alătura Vlad Maistorovici, compozitorul invitat al Festivalului, Mozart Kammerphilharmonie, orchestra în rezidență a Festivalului, formată din muzicieni români și europeni din tânăra generație, și alți invitați de marcă. Împreună, vor interpreta capodopere ale repertoriului clasic (Mozart, Haydn, Schubert și Beethoven) și ale repertoriului contemporan (Webern, Messiaen și Ligeti), într-o serie de concerte simfonice, concerte camerale, recitaluri solistice și evenimente educative, în locuri simbolice pentru istoria și cultura orașului.
„Publicul care va participa la evenimentele festivalului va avea parte de un regal de muzică de cel mai înalt nivel și va contribui la misiunea noastră: sprijinirea tinerilor artiști excepționali să contribuie la progresul valorilor culturale în România și la promovarea unei imagini pozitive a țării peste hotare” a declarat Christian Badea, preşedintele Fundaţiei care organizează festivalul.
Accesul în sălile de spectacole se face contra unei donaţii, iar iubitorii de muzică clasică şi nu numai, pot să îşi rezerve un loc în sălile de spectacole pe site-ul www.frem.ro.
Spaţiile alese pentru concerte: locuri încărcate de istorie, cu o arhitectura deosebită
Biserica Romano-Catolică „Sf. Treime” va găzdui cele trei concerte simfonice susținute de Mozart Kammerphilharmonie sub bagheta dirijorului Christian Badea, cu participarea unor soliști de clasă mondială. Aici, pe 31 mai, la concertul de închidere al Festivalului, vor răsuna acordurile impresionante ale Recviemului de Mozart, concert pentru care ansamblului Mozart Kammerphilharmonie i se va alătura Corul Festivalului.
Pe scena elegantă a Salii de concerte a Bibliotecii ASTRA va urca, pentru prima oară în România, legendarul Cvartet Borodin.
Biserica Evanghelică „Sf. Ioan” va deveni spațiul de expresie al generației tinere de artiști (Vlad Maistorovici, Martin Owen și Dario Bonuccelli) și a muzicienilor români remarcabili aflați la începutul unor cariere internaționale.
Concerte simfonice
Interiorul sublim al Bisericii Romano-Catolice “Sf. Treime” va deveni scena celor trei concerte simfonice susținute de Mozart Kammerphilharmonie sub bagheta dirijorului Christian Badea, cu participarea unor soliști de clasă mondială. Festivalul se va încheia cu Recviemul de Mozart, concert pentru care ansamblului Mozart Kammerphilharmonie i se va alătura Corul Festivalului.
Concerte camerale
Eleganta Sală ASTRA va găzdui legendarul Cvartet Borodin —în rezidență la Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt. Cvartetul Borodin oferă două concerte publicului: primul va prezenta un program de muzică vieneză – Mozart, Schubert, Webern și Brahms, iar cel de-a doilea cuprinde capodoperele a doi mari compozitori – Cvartetul Razumovsky op. 59 nr. 3 de Beethoven și Cvartetele nr. 7 și nr. 8 al lui Șostakovici.
Arhitectura simplă și nobilă a Bisericii Evanghelice “Sf. Ioan” va deveni spațiul de expresie al generației tinere de artiști – Vlad Maistorovici, Martin Owen și Dario Bonuccelli și a muzicienilor români remarcabili aflați la începutul unor cariere internaționale — fiind susținuți de Fundație.
Concerte sociale și educative
Festivalul depășește spațiul convențional al centrului istoric și sfera publicului obișnuit al concertelor de muzică clasică. Seria ”Tineri, pentru tineri” va aduce concerte în școlile și liceele sibiene, unde tinerii muzicieni participanți la Festival vor dezvălui colegilor lor frumusețile muzicii clasice. De asemenea, artiștii vor dărui muzică și un zâmbet celor care nu au posibilitatea să ajungă în sălile de concert, din cauza dificultăților personale. Prin proiectul ”Caravana Muzicală” —o inițiativă de implicare socială a muzicienilor desfășurată de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în colaborare cu Fundația Siebenbürgen Hilfe Sibiu— tinerii membri ai echipei artistice a Fundației vor oferi concerte în azile, orfelinate şi spitale din Sibiu.
AMADEUS, tema Festivalului
AMADEUS reprezintă ecoul modern al legăturilor dintre Sibiu și Viena, în epoca lui Mozart. Capodopere din creația lui Mozart, Haydn, Schubert și Beethoven vor delecta publicul, în locuri simbolice pentru istoria și cultura orașului. Repertoriul clasic al lui Mozart și al contemporanilor săi va fi îmbogățit cu sonoritățile creațiilor muzicale moderne semnate de tânărul compozitor român Vlad Maistorovici —invitat special al Festivalului— și de maeștrii secolului XX (Webern, Șostakovici, Messiaen și Ligeti).
Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt aduce laolaltă iubitori ai muzicii de înaltă calitate din România și din lume, într-o sărbătoare fără egal a artei și a speranței. Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt este organizat de Fundația Română pentru Excelență în Muzică (FREM), al cărei președinte este dirijorul Christian Badea. Festivalul este cofinanțat de către Primăria Municipiului Sibiu și are ca sponsor principal Raiffeisen Bank Romania.
Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt 2014
Program
miercuri, 21 mai 2014
Ora 12:00/14:00 – De tineri, pentru tineri. Concerte educative în școli și licee din Sibiu
Artiști: Radu Greluș – clarinet, Radu Ionescu – chitară, Mihai Alexandru – vioară
Ora 18:30 – Caravana Muzicală. Concerte în azile, centre de plasament și spitale din Sibiu.
Nouă concerte susținute de ansambluri alcătuite din membrii „Mozart Kammerphilharmonie”. Acestea sunt adresate în mod special persoanelor defavorizate aflate în centrele sociale și sunt desfășurate în colaborare cu Fundația Siebenbürgen Hilfe.
joi, 22 mai 2014
Ora 12:00/14:00 – De tineri, pentru tineri. Concerte educative în școli și licee din Sibiu
Ora 18:30, azile, orfelinate și spitale din Sibiu — Caravana Muzicală
vineri, 23 mai 2014
Ora 18:30, azile, orfelinate și spitale din Sibiu — Caravana Muzicală
sâmbătă, 24 mai 2014
Ora 18:00, Muzeul Brukenthal, Casa Albastră — „Mozart văzut de ochii secolului XXI”. Conferință susținută de muzicologul Valentina Sandu-Dediu.
Ora 20:00, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” — Concert de deschidere: Mozart Kammerphilharmonie, solist Mario Caroli, dirijor Christian Badea
Program: Mozart – Simfonia nr. 40, Concertul nr. 2 pentru flaut și orchestră, Simfonia nr. 38 „Praga”
duminică, 25 mai 2014
Ora 20:00, Biserica ”Sf. Ioan”— Vlad Maistorovici: „Muzică Nocturnă”
Program: lucrări de Vlad Maistorovici
luni, 26 mai 2014
Ora 18:00, Biserica ”Sf. Ioan”— Recital Niklas Walentin Jensen (vioară)
Program: Mozart – Sonata KV 305, Beethoven – Sonata nr. 8, Ernst – Erlkonig, Kreisler – Capriciu Vienez
Ora 20:00, Johanniskirche — Recital Tamás Varga (violoncel)
Program: lucrări pentru violoncel solo de Ligeti, Bach si Kodaly
marți, 27 mai 2014
Ora 12:00/14:00, De tineri, pentru tineri. Concerte educative în școli și licee din Sibiu
Ora 18:00, Biserica ”Sf. Ioan”— Recital Rodrigo Puskás (vioară)
Program: Mozart – Sonata KV 454, Ysaye – Sonata nr. 3, Brahms – Sonata nr. 3.
Ora 20:00, Sala festivă a Bibliotecii ASTRA — Concert Cvartetul Borodin
Program: Beethoven – Cvartetul op. 59 nr. 3, Șostacovici – Cvartetul nr. 7 și Cvartetul nr. 8
miercuri, 28 mai 2014
Ora 12:00/14:00, De tineri, pentru tineri. Concerte educative în școli și licee din Sibiu
Ora 18:00, Biserica ”Sf. Ioan”— Recital Radu Ionescu (chitară)
Program: lucrări pentru chitară și pian solo.
Ora 20:00, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”
Mozart Kammerphilharmonie, solist Giuliano Carmignola, dirijor Christian Badea
Program: Schubert – Simfonia nr. 5, Mozart – Concertul pentru vioară și orchestră nr. 4, Beethoven – Simfonia nr. 8
joi, 29 mai 2014
Ora 20:00, Sala festivă a Bibliotecii ASTRA
Cvartetul Borodin
Program: Haydn – Cvartetul op. 33 nr. 1, Schubert – Quartettsatz D.703, Webern – Langsamer Satz, Brahms – Cvartetul op. 51 nr. 2
vineri, 30 mai 2014
Ora 18:00, Biserica ”Sf. Ioan”— Recital Cristian și Viktoria Fătu (vioară și pian)
Program: Mozart – Sonata KV 330 și Fantezia KV 397/385g, Schubert – Moment muzical D. 780 nr. 3, Kreisler – Recitativ și Scherzo-Caprice, Beethoven – Sonata op.12, Schubert – Rondo Brilliant
Ora 20:00, Biserica ”Sf. Ioan”
Martin Owen, Vlad Maistorovici, Dario Bonuccelli. Concert comentat de către interpreți.
Program: Ligeti – Trio, Messiaen – Appel Interstellaire, Liszt – Balada nr. 2, Brahms – Trio op. 40
sâmbătă, 31 mai 2014
Ora 20:00, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”
Mozart Kammerphilharmonie; Corul Festivalului; soliștii Irina Iordăchescu, Sidonia Nica, Ionuț Popescu și Marius Boloș; dirijor Christian Badea
Program: Mozart – Recviem