Flaviu Lupu, artist plastic : „Pentru mine, arta este cea mai eficientă formă de exprimare a libertății.”

Medieșenii care trecut pragul Muzeului Gazelor Naturale vineri, 21 martie, au avut prilejul să participe la vernisajul de debut al tânărului artist Flaviu Lupu. „Fiat Lux ( Să fie lumină n.r.)” a fost prima expoziție personală semnată de artistul plastic medieșean, iar lucrările sale vor lumina privirile vizitatorilor până pe data de 21 aprilie 2014.

„Totul a început cu un cerc, o linie, o casă sau un copac. Nu mai țin minte, eram mic. Dar țin minte că mi-a plăcut întotdeauna să desenez.”

Încă de când era copil, Flaviu Lupu și-a descoperit pasiunea care urma să-l însoțească pe parcursul vieții, ca un fidel și ascultător prieten. Din toate activitățile care îi solicitau energia și atenția, Flaviu a ales desenul ca modalitate de a-și exprima emoțiile și trăirile, observând că, în felul acesta, imaginația sa prinde contur, în adevăratul sens al cuvântului. „Totul a început cu un cerc, o linie, o casă sau un copac. Nu mai țin minte, eram mic. Dar cu siguranță țin minte că mi-a plăcut întotdeauna să desenez. Apoi, cu timpul, au început să apară pe foaie propriile mele creații.”, rememorează artistul.

Pasiune, studiu, perseverență

Odată ce și-a descoperit frumoasa pasiune, Flaviu a decis că darul său trebuie fructificat și aprofundat. Un rol important în viața viitorului artist l-a ocupat profesorul de desen Marius Ciobanu, prin atelierul căruia au trecut mai multe generații de artiști medieșeni.
„Am învățat primele teorii în materie de desen la Casa Pionierilor, la Cursul de Arte, unde domnul profesor Marius Ciobanu a avut grijă să îmi îndrume mâna pe calea cea bună. Au urmat, bineînțeles, numeroase creații în drumul pe care l-am parcurs până în prezent, dar nu de mult timp am ajuns aproape de o definire a stilului.”, povestește Flaviu.
În adolescență, a urmat o perioada de stagnare de câțiva ani, dar, încetul cu încetul, Flaviu a început să pună tot mai mult accent pe latura artistică personală. Prima expoziție de grup, desfășurată anul trecut la Muzeul Municipal din Mediaș a constituit un pas împortant în viața artistului, marcând „ieșirea din atelier” și expunerea lucrărilor sale în fața publicului.
„Am avut prima expoziție de grup în anul 2013, alături de Filiala Artiștilor Plastici din Mediaș, unde am fost foarte mulțumit de rezultate și aprecieri, lucru care m-a determinat să obțin încredere în oamenii din jur și să-mi doresc să mă implic tot mai mult în activități culturale și artistice.”
Din anul 2009, Flaviu Lupu este licențiat al Facultății de Arte Plastice și Design „Ion Andreescu” din cadrul Universității de Arte Plastice și Desgin din Cluj-Napoca.

„Lumina se naște din lumină. Ea nu rămâne niciodată ascunsă”

Expoziția vernisată la Muzeul Gazelor Naturale a fost un cadou pentru publicul prezent la eveniment, din partea artistului care și-a serbat, cu acest prilej, ziua de naștere. Flaviu a ales „Lumina” ca temă pentru prima sa expoziție, pentru a evidenția importanța ei în viața unui om. Lucrările lui Flaviu „gravitează” în jurul soarelui, acest element regăsindu-se cu ușurință în toate creațiile sale.
„Lumina se naște din lumină. Ea nu rămâne niciodată ascunsă. Lumina oferă perspectiva tuturor lucrurilor, este vitală. Ne ajută să înțelegem mai bine, ne ajută să cunoaștem, să învățăm, să vedem. Având în vedere faptul că Pamântul trăiește niște zile destul de întunecate, cu toții avem nevoie de puțină lumină, pentru a putea observa mai bine, pentru a găsi calea pe care dorim să o urmăm în viață.”, explică tânărul artist.

Fiat Lux: arta manifest, imortalizată pe pânză

Bazate pe simboluri arhaice si elemente abstracte, lucrările sale încântă privirea, mintea și sufletul, atât prin cromatica lor, cât și prin mesajul pe care îl transmit. Catalogate de către președintele U.A.P. Mediaș, Giuseppe Rotta, drept „artă-manifest”, lucrările sale copleșesc prin mesajul puternic pe care îl transmit și care, după părerea criticului, spun un singur lucru: „Oameni buni, deschideți ochii și priviți ce este în jurul vostru”. De aici vine, probabil și numele expoziției, constituit într-un îndemn, o chemare înspre a primi și a dărui lumină celor din jurul nostru.
Flaviu a găsit în artă un bun mijloc de exprimare a ideilor și viziunii sale despre lume și oameni. „Arta este intuiție, adevăr, ordine, armonie, este o cale prin care îmi pot exprima în mod vizual ideile. Pentru mine, arta este cea mai eficientă formă de exprimare a libertății.”