Lev Dodin, Wajdi Mouawad şi Silviu Purcărete în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi inaugurat în acest an prin prezentarea producţiilor unora dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, printre care Lev Dodin, Wajdi Mouawad şi Silviu Purcărete.
Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”. Timp de zece zile, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

Considerat o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad aduce în premieră naţională în România spectacolul „Seuls” al Companiei „Au Carré de l’Hypoténuse”. Născut în Liban la 16 octombrie 1968, Wajdi Mouawad este obligat să îşi părăsească ţara la vârsta de 7 ani din cauza războiului civil, iar după o scurtă perioadă de şedere în Franţa imigrează în Canada. În 2002 a fost distins cu medalia Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres pentru numeroasele premii primite în lume. Spectacolul prezentat la Sibiu este creaţia care l-a făcut cunoscut pe artist la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2008, fiind invitat anul următor ca artist asociat. „Seuls” („Singuri”) este un one-man show scris, regizat şi interpretat de Wajdi Mouawad, ce prezintă povestea lui Harwan, un student de treizeci de ani din Montréal, aflat în perioada în care trebuie să-şi susţină lucrarea finală. Harwan ajunge să fie închis într-una dintre sălile Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg, pentru o noapte care va dura mai mult de două mii de ani şi care îl va aduce înapoi la originile limbii sale materne, demult uitate, dar care se regăseşte încă în straturile profunde ale fiinţei sale.
Reprezentaţia programată în deschiderea ediţiei din acest an a festivalului va avea loc vineri, 6 iunie, ora 18:00, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul are o durată de 2 ore şi va fi prezentat în limba franceză, cu traducere în limba română. În România, Wajdi Mouawad este cunoscut pentru piesa „Incendii”, ce a fost adaptată pentru filmul omonim nominalizat la un premiu OSCAR în anul 2011.
Tot în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor juca şi actorii de la Maly Drama Theatre din St. Petersburg, Rusia. Spectacolul „Intrigă şi iubire” este o adaptare după Friedrich von Schiller, în regia lui Lev Dodin, unul dintre cele mai răsunătoare nume ale teatrului mondial actual. Născut în 1944, în Siberia, Lev Dodin a regizat spectacole emblematice pentru teatrul rus (Demonii, Gaudeamus, Stele în lumina dimineţii, Unchiul Vanea) care apoi l-au propulsat pe scena internaţională, în 2001 primind din partea Comisiei Europene „Premiul Europa pentru teatru”. Cunoscut pentru sistemul său riguros de lucru cu actorii, Dodin cere ca fiecare spectacol de-al său să fie repetat cel puţin doi ani astfel încât actorii să se identifice perfect cu personajele interpretate, iar fiecare expresie şi gest să fie executate absolut autentic Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc vineri, 6 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul are o durată de 2h15min şi va fi prezentat în limba rusă, cu traducere în limba română.
Silviu Purcărete va fi, de asemenea, prezent în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului de la Sibiu cu mega producţia „Faust” ce va avea o primă reprezentaţie de la ora 22:00, la Hala Balanţa. Numeroasele premii ale lui Silviu Purcărete includ Premiul Criticilor la Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991 pentru producţia „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, Premiul Peter Brook în 1995 pentru producţia „O furtună” pusă în scenă la Nottingham Playhouse, Premiul Criticilor la Festivalul de Teatru Dublin în 1996 şi Premiul Special al Juriului în 2006 la International Shakespeare Festival, Gdańsk. A primit distincţiile Chevalier de l’Order National des Arts et des Lettres şi medalia Ordinul Naţional Steaua Romaniei. „Faust-ul“ lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. Scenariul spectacolului produs de Teatrul Naţional din Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Spectacolul are o durată de 2 ore şi va fi prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză.
Actuala ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu găzduieşte, de asemenea, o serie importantă de spectacole în aer liber ce vor anima centrul istoric al oraşului. Compania franceză Les Lendemains va fi prezentă în deschiderea festivalului cu spectacolul „Les Pepones“, o demonstraţie fascinantă de echilibristică şi acrobaţie la o înălţime de 10 metri. Spectacolul celor opt artişti de circ ai companiei Les Lendemains vorbeşte despre vis şi zbor, într-o interpretare energică şi plină de umor la trapez. Spectacolul va avea loc în Piaţa Mare din Sibiu, în prima zi a festivalului, începând cu ora 22:30.
Deschiderea celei de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi marcată şi în acest an printr-un spectacol de artificii impresionant, cu o programare minuţioasă, pe diferite culori şi înălţimi, ce presupune o pregătire de o lună de zile în avans. 600 de bombiţe ce vor exploda la o înălţime de peste 200 de metri, candele romane cu peste 130 de lovituri, dar şi baterii de artificii cu peste 100 de lovituri vor compune spectacolul pregătit de Artificii Orăştie pentru ediţia din acest an.