Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană

Sibiul ar putea deține în anul 2019 titlul de Regiune Gastronomică Europeană, ceea ce va presupune organizarea unor festivaluri, seminarii și târguri specializate pe producția locală de alimente, inclusiv hrană bio. Acest lucru va fi posibil datorită faptului că Sibiul se numără printre cele zece regiuni fondatoare ale Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, condus de președintele Greg Richards, profesor la Universitatea din Tilburg, Olanda. Celelalte regiuni fondatoare sunt Brabantul de Nord, regiunea Minho, regiunea Provence Alpes Côtes d’Azur, Regiunea centrală a Danemarcei – Aarhus, regiunea Lombardia, regiunea Riga, regiunea Istria, regiunea Catalonia şi regiunea Malta.
Această rețea regională va crea titlul onorific de Regiune Gastronomică Europeană, acesta urmând să fie acordat anual la două sau trei regiuni care fac parte din rețea, fiind astfel promovată cultura gastronomică și inovația în domeniul gastronomic.
În acest scop, la nivelul municipiul Sibiu se va constitui Asociaţia Sibiu Regiune Gastronomică care va trebui să identifice sursele de finanţare şi să organizeze evenimentele propriu-zise. Atunci când va deveni capitală regională gastronomică – se preconizează anul 2019, Sibiul va organiza evenimente care vor implica în alcătuirea programului tot ceea ce înseamnă cultură gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio, tradiţii, domeniul agriculturii din regiunea Centru, promovând toate aceste domenii prin intermediul unor festivaluri, seminarii, congrese şi târguri. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local.
“Am constatat că există şi deschidere, şi interes pentru a adăuga această latură la intenţiile noastre de a construi o imagine turistică a oraşului, un aspect aproape de la sine înţeles, deşi mai rar exploatat. Dacă reuşim să devenim vizibili şi în acest domeniu, sunt convins că va fi o deschidere foarte bună pentru turismul sibian” spune primarul Klaus Iohannis, referindu-se la acest proiect pe care l-a aprobat şi încurajat imediat ce i-a fost prezentat de profesorul Ilie Rotariu, un colaborator al Primăriei Sibiu în proiectele şi strategiile turistice ale oraşului.
Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism va fi prezent în data de 8 octombrie la Bruxelles, în cadrul manifestării “Zilele Porţilor Deschise – Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor” cu o expoziţie şi o serie de vorbitori invitaţi care să prezinte acest proiect de talie europeană. Prezentarea proiectului va începe cu un cuvânt de bun venit din partea preşedintelui Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din cadrul Comisiei Regiunilor, care va face o prezentare generală a proiectului. Apoi, preşedintele IGCAT (Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism), profesorul Greg Richards, va prezenta conceptul din spatele acestui proiect, iar vizitatorii standului vor fi poftiţi apoi la mesele expoziţionale pentru prezentări aplicate.