Autismul creează provocări specifice atunci când vine vorba de sport, dar deschide și câteva posibilități interesante.

Sporturile de echipă nu sunt cea mai buna soluție, dar…Deși există întotdeauna excepții de la regulă, sporturile de echipă sunt cooperante. Fotbalul, baschetul sau hocheiul pot fi deosebit de dure pentru un copil cu autism. Asta este pentru că este nevoie de:• Coordonare: sporturile de echipă care necesită manevrarea mingei sau a pucului necesită, de asemenea, un nivel ridicat de forță și coordonare. Autismul este adesea asociat cu tonusul muscular scăzut și problemele de coordonare. Ca urmare, copiii cu autism pot avea dificultăți în a juca bine sau corect.• Mediu: sporturile de echipă sunt adesea jucate în medii foarte calde, reci, zgomotoase sau luminoase. Majoritatea copiilor cu autism au provocări senzoriale care fac dificil de gestionat zgomotul puternic, luminile puternice și temperaturile extreme.Rezultatul poate fi un copil foarte nefericit sau chiar necooperant.• Comunicare socială: echipele se referă la comunicarea socială, iar practicarea sporturilor de echipă necesită abilități avansate de comunicare socială. Autismul este o tulburare în care acele abilități sunt compromise.Poate fi dificil pentru copiii cu autism să se încadreze într-o echipă, să comunice bine cu membrii echipei sau să prezică ce va face un alt membru al echipei.

Toate acestea fiind spuse, însă, multe cluburi de sport sunt dornice să ofere copiilor cu autism oportunități de a participa la sporturi de echipă „la fel ca toți ceilalți”. Dacă copilul tău pare interesat, poți încerca să cauți echipe sportive cu nevoi speciale, care să ofere oportunități concepute special pentru copiii cu provocări și dizabilități. Fii conștient de faptul că sporturile organizate având în vedere nevoile speciale nu sunt întotdeauna un bun început pentru sporturile organizate tipice, deoarece acestea sunt mai mult despre angajamentul social și exercițiile fizice decât despre dezvoltarea abilităților atletice. Sau poți încerca să îi găsești o echipă printre copiii prietenilor sau la școala și să închiriați un teren.

Sporturi de echipă unde sigur va coopera

Nu orice sport de echipă necesită comunicare și cooperare la nivel înalt – și mulți pot include un atlet individual ca membru valoros al echipei. Iată câteva dintre cele mai bune sporturi de echipă care ar putea fi o alegere bună pentru copilul tău.

Înotul

Înotul este un sport minunat pentru majoritatea oamenilor, inclusiv pentru copiii cu autism. Copiii care au o problemă legată de abilitățile de manipulare a mingiilor se pot descurca bine cu loviturile de bază în jocurile tipice de apă.  În plus, înotătorii puternici cu autism pot avea succes în echipe de înot, deoarece sportul permite competiția individuală.

Atletism

În mod ciudat, romanii îi învață pe copiii lor să joace sporturi de echipă complexe, cum ar fi fotbalul, în timp ce doar liceenii par să își dorească să extindă orizontul și să aleagă alt tip de sport, cum ar fi alergarea și săriturile. Pentru copiii cu autism, atletismul poate fi o idee grozavă. Evenimentele pe pistă necesită mai puține abilități de comunicare decât majoritatea sporturilor de echipă, dar copiii care excelează pe pistă sunt membri valoroși ai echipei.

De altfel, Autism Voice are mereu un cort pliabil la OMV Petrom Bucharest Half Marathon sau Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, așa încât poți alerga la acesta curse ca ambasador al Autism Voice și-i vei ajuta, astfel, pe cei 400 de copii din centre care au nevoie de terapie. Doar așa pot spera să fie integrați, să aibă o viață activă, plină de emoții și bucurie.