ma4Firma Matec CNC Technik se numără printre cei mai importanţi producători din ţară de piese destinate industriei auto și a celei energetice. Și-a deschis porţile în Sibiu, în anul 2005, producând pentru început piese pentru industria automotive, ca 3 ani mai târziu să diversifice piaţa și să producă și pentru alte industrii de nivel high-tech. În acest an a fost inaugurată o nouă hală de producţie, de 2.300 mp, având astăzi peste 4.000 mp de producţie, unde funcţionează un număr de 40 de mașini cu comandă numerică echipate high-tech și un nou depozit de materii prime și auxiliare de 3.000 mp cu o capacitate de 1.500 tone de material.
De-a lungul timpului, Matec CNC a acumulat experienţă și și-a creat o cultură organizaţională bazată exclusiv pe calitate și inovare, câștigând respectul clienţilor și a partenerilor din întreaga lume. S-a demonstrat astfel determinarea de a fi printre cei mai buni, de aceea în momentul de faţă, firma deţine certificarea ISO TS 16949 Aus weiss-ul pentru industria auto. Ca obiectiv pentru 2015 este implementarea ISO 14001, certificare care va aduce organizaţia la un sistem de management integrat.

Firma Matec este specializată pe componente auto, cât și pe componente necesare în industria energetică. ,,Anticipând criza care era după toate semnalele previzibilă, am pariat pe creșterea economică pe ramura industriei prelucrătoare, în special pe domeniul energetic (centrale eoliene) şi s-a dovedit că am avut dreptate. Când toţi erau loviţi de criză si marile corporaţii puneau presiune pe furnizorii lor, noi creşteam atât ca performanţă cât și competitivitate”, spune Adrian Kreiner, managerul firmei. Astfel, brandul Matec produce componente pentru aproape toate mărcile de mașini europene BMW, Peugeot, Citroen, dar şi pentru industria eoliană. Tot aici se produc componente pentru Deutsche Bahn, cel mai mare transportator feroviar german, dar şi pentru echipa de formula 1 Williams BMW. ,,Suntem printre puţinii din lume care producem unele piese cum ar fi: elemente din sistemul de direcţie, elemente din sistemul de frânare, dinamic drive etc. Aceste repere alcătuiesc un ansamblu care nu poate fi realizat decât cu piese de înaltă precizie, lucru care ne face să fim în top pe acest segment de piaţă. Pentru realizarea acestor piese îţi trebuie inovaţie, tehnologie, idei, pasiune şi, nu în ultimul rând, multă, multă, dar foarte multă muncă”, precizează Adrian Kreiner.

ma2Maxim o eroare la un milion de piese livrate

Unul din principalele departamente ale firmei, în care se investește încontinuu, este controlul tehnic de calitate, acolo unde se fac teste și măsurători de precizie la piesele produse. Angajaţii se asigură că fiecare produs în parte este conform cerinţelor impuse de client „Ne apropiem foarte mult de acel PPM râvnit de toţi în acest segment de maxim o eroare la un milion de piese livrate”, spune cu satisfacţie managerul firmei, în condiţiile în care la Matec se fabrică peste 1.500 de repere diferite. Precizia produsului final este dată, în primul rând de măiestria angajaţilor noștri care au acces, graţie programelor noastre anuale de investiţii la tehnologie high-tech, aparatura de măsură din dotare asigurând pieselor măsurate o eroare de până la 1 zecime de micron.
Reperele produse la Matec merg atât spre firme din România, cât și spre firme din străinătate. Printre clienţi se numără cei mai mari jucători în automotive și energie la nivel mondial fie ei cu operaţiuni în România, Italia, Germania, Austria sau chiar în China. Printre aceștia se numără Grupul Schaeffler, Magna Powertrain, Unitech, ZF Passau și ZF Friedrichshafen. Inovaţia, fără de care competitivitatea nu poate exista, cât și investiţiile susţinute continuă să dezvolte firma sibiană, aducâd compania pe un trend crescător în ceea ce privește încrederea clienţilor.

ma3Punctul de lucru de la Cugir

Unul dintre cele mai importante proiecte realizate anul acesta este deschiderea unui punct de lucru având ca profil de activitate tratamentele termice. Hala de producţie are aproximativ 1.300 mp și este situată la Cugir, în judeţul Alba. Activitatea a început aici în ianuarie 2014, iar aceasta constă în efectuarea de tratamente termice la unele repere produse de Matec, și anume tratamente de suprafaţă cum sunt călirile, cementările și nitrocarburările. Cu acest proces complex și pretenţios integrat în activitatea de bază a firmei, compania Matec se situează la polul cel mai înalt în topul firmelor din România. „Am mizat foarte mult pe creșterea cererii și de aceea am decis să dezvolt acest segment de piaţă, să putem fi mai flexibili pentru clienţii noștri, să livrăm subansamble la gata”, a declarat d-l Kreiner. Se va pune accent pe automatizarea activităţilor de prelucrare pentru a elimina eroarea umană, angajaţii vor fi mai mult implicaţi în activităţile de dezvoltare-inovare a proceselor tehnologice, organizare, logistică, optimizare etc, astfel încât să creăm condiţii moderne de muncă, predictibilitate și încredere pentru cei 121 de angajaţi și familiile lor. Specializaţi în training-uri de profil și bine pregătiţi, angajaţii sunt sufletul acestei companii. Fără ei nu poate fi creată valoarea și inovarea.

CONTACT: Matec CNC Technik SRL, Parc Industrial Șura Mică P22, RO-557270, jud. Sibiu, Tel.: 0269/577303, Fax: 0269/577195, e-mail: office@matec.ro