Mico Legnami: Povestea lemnului merge mai departe, responsabilitatea rămâne aceeași!

Lemnul din esenţe autohtone, prelucrate cu echipamente moderne, pleacă zilnic de la firma Mico Legnami din Miercurea Sibiului spre 3 continente. Compania cu capital integral italian a reuşit să demonstreze că exploatarea lemnului românesc poate fi o afacere profitabilă, prelucrand lemnul cu mare responsabilitate, arătând în acelaşi timp respect faţă de natură.

Capitalul și tehnologia italiană, combinate cu materie primă și mâna de lucru autohtonă au fost reţetele de succes care au funcţionat la Mico Legnami, încă din martie 2001. Fabrica din Miercurea Sibiului are astăzi 65 de angajaţi și se întinde pe o suprafaţă pe 3 hectare. Hala de producţie are 2.800 de mp, două depozite pentru cherestea uscată, cu o suprafaţă de 2000 de mp, și depozitul de buștean și cherestea verde, care ocupă mai mult de două hectare.

Mico Legnami face parte din grupul CORA TIMBER INDUSTRIES SPA, societate din nordul Italiei, cu o prezenţă prestigioasă pe piaţa lemnului, fiind un etalon în domeniu, în Italia şi Europa. CORA este, de fapt, sinonim cu lemnul. Firma de la Miercurea Sibiului este una dintre cele trei fabrici de producţie ale grupului. La Miercurea Sibiului s-au făcut investiţii majore de la începuturi, atât în spaţii de producţie și depozitare, cât și pe liniile tehnologice – totul pentru creşterea calităţii produselor.

Linia tehnologică este un Banzic ARTIGLIO 1.400, cu capacitate de tăiere de circa 50 de metri cubi/8 ore. Societatea este dotată cu cinsprezece camere de uscare, cu o capacitate totală de 1.000 de metri cubi şi un aburitor de 70 metri cubi. Lunar, pleacă spre pieţele de desfacere și spre fabricile de mobilă din lume și din România cca. 1.000 mc cherestea uscată.

Iniţial, societatea a început cu o producţie de cherestea de foioase, esenţe nobile precum paltin, cireş sau nuc. Din anul 2008 s-a trecut la producţia de cherestea de fag. În plus, a crescut producţia cu aproape 40 la sută, ca să menţină un nivel financiar similar cu anii precedenţi și a fost nevoie de investiţii în uscătoare şi spaţii de depozitare. În anii 2013-2014, s-au investit peste 1 milion de euro pentru îmbunătăţirea procesului tehnologic, iar anul 2015 a certificat succesul companiei prin majorarea capitalului cu 3 milioane de euro.

Exportatori ai lemnului în Africa, Asia şi Europa, cu respect faţă de mediu

„Rădăcinile noastre sunt în lemn“ este motto-ul după care se ghidează Mico Legnami. Fabrica din Miercurea Sibiului produce cherestea de foioase pentru pieţe de pe trei continente: Europa, Asia și Africa. Obiectul principal de activitate îl constituie procesarea buşteanului şi producerea de cherestea. Materia primă, respectiv buştenii, se procură din toate zonele ţării. „Anual tăiem circa 15.000 mc buştean foioase, circa 90% fag, iar restul de 10% frasin, tei. Produsele nostre sunt destinate atât pentru export, cât şi pentru fabricile de mobilă din România. Astăzi, exporturile de cherestea, circa 90% din producţia noastră, majoritatea fag, se fac către Extremul Orient şi Orientul Mijlociu, China, Taiwan, Arabia Saudită, Qatar, Tunisia, Emiratele Arabe, Maroc, în schimb, cheresteaua de tei, frasin este materie primă pentru fabricile de mobilă din România”, explică Minerva Giur¬giu, directorul fabricii Mico Legnami. Chiar dacă este o afacere axată pe exploatarea lemnului, principiul esenţial al companiei și implicit al angajaţilor este respectul faţă de natură și mediu. ,,Convingerile nostre ne obligă să respectăm şi să prelucrăm lemnul la cele mai înalte standarde de calitate şi cu respect pentru pădurile ţării. Se ştie foarte bine că pădurile, după o anumită vârstă, trebuie tăiate. Un arbore, după ce a ajuns la maturitate, începe să regreseze, se degradează biologic. Pădurea se igienizează, se taie la un moment dat. Și de ce să ajungă lemn de foc, când poate fi prelucrat pentru a obţine mobilă şi alte produse din el? Este totuşi foarte important ca toţi factorii din această industrie să dorească să exploateze pădurea cu răspundere. Este nevoie de planuri de durată medie şi lungă pentru ca defrişările în masă să nu afecteze grav fondurile forestiere. Vrem să credem că fenomenul tăierilor abuzive va fi stopat. Altfel, riscăm să rămânem fără obiectul muncii”, explică Minerva Giurgiu, director general Mico Legnami.

Ţinta companiei este să păstreze şi să ridice standardele de calitate pentru a pătrunde pe noi pieţe. Secretul succesului acestei afaceri este reprezentat, în mare parte, de angajaţi şi respectul pentru aceştia, dar şi de grija pentru calitate. „Am ajuns aici, în primul rând datorită climatului de muncă transparent şi grijii pe care o avem pentru salariaţii noştri, adevăratul patrimoniu al unei so­cietăţi. Avem aici o echipă de oameni devotaţi, motivaţi, competenţi, în care investim permanent prin cursuri de calificare în domeniul prelucrării lemnului. O altă parte a succesului nostru este grija pentru produsele noastre, pentru calitatea acestora, în aşa fel încât exigenţele beneficiarilor noştri interni şi externi să fie satisfăcute”, încheie Minerva Giurgiu.

CONTACT: Miercurea Sibiului, Str. Viilor, nr. 23, Sibiu – România, Tel: 0269.533559, Fax: 0269.533561,www.mico-legnami.ro