Teatrul de Balet Sibiu a luat fiinţă în anul 2008, fiind constituit din corpul de balet al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – instituţie subordonată Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu. Dacă în anul înfiinţării TBS funcţiona cu doar zece balerini, astăzi corpul de balet al TBS numără nu mai puţin de 35 de dansatori, care provin atât din România cât și din Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Germania, Japonia.
Teatrul de Balet Sibiu este prima companie de dans din România cu o componenţă internaţională a corpului de balet, model preluat ulterior și de alte companii românești de balet. În anul 2015, prim solistul Operei Naţionale București, Ovidiu Matei Iancu, s-a alăturat companiei Teatrului de Balet Sibiu.
Ceea ce definește Teatrul de Balet Sibiu ca fiind o companie unică în peisajul dansului din România și nu numai este nu doar componenţa internaţională a corpului de balet, ci mai ales repertoriul, care nu este axat doar pe clasic, ci include și producţii de dans contemporan și balet neoclasic.
Totodată, Teatrul de Balet Sibiu este singura companie de dans din România care își îmbogăţește repertoriul de spectacole cu cinci noi premiere în fiecare an.
În prezent, repertoriul TBS include cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: „Lacul Lebedelor”, „La fille mal gardée”, „Corsarul”, „Don Quijote”, „Coppelia”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Romeo și Julieta”, „Giselle”, „Spărgătorul de nuci”, „Raimonda”, „Șeherezada”, „Paquita”, „Chopiniana”. Dintre coregrafiile neoclasice sau dans contemporan pe care TBS le are în repertoriu amintim: „Sînt o babă comunistă!” – spectacol inspirat de romanul cu același nume, scris de Dan Lungu (roman ce a fost tradus în nu mai puţin de zece limbi), „Nota, vă rog!”, „Impetus”, „Missa Prophana”, „Anotimpurile”, „Mandarinul Miraculos”, „City Beat”, „Trilogie Ionesco” (TBS fiind singura companie de dans din România ce are în repertoriu un spectacol inspirat de opera lui Eugen Ionesco), „9 pași”, „Escapadă urbană”, „Nichita” (inspirat de poeziile lui Nichita Stănescu), „Tura-Vura. Uvertura” – primul balet comic al TBS etc.
O altă direcţie pe care TBS o dezvoltă de opt ani este aceea de încurajare a noilor generaţii de dansatori. Începând din anul 2008, TBS organizează la Sibiu „Concursul Internaţional de Dans Clasic și Contemporan”, eveniment la care sunt prezenţi anual la Sibiu peste 200 de concurenţi de pe întreg mapamondul, cât și nume importante ale scenei dansului de pretutindeni la masa juriului sau pe scena concursului.
„Sibiul a creat întotdeauna tendinţele. În 2008, când Teatrul de Balet Sibiu și-a început activitatea, la aceea vreme doar cu zece balerini, dintre care majoritatea străini, nu au fost mulţi care să aibă încredere în reușita noastră, dar mai ales în continuitatea acestui “proiect” atât de îndrăzneţ. Astăzi, pe scena TBS dansează nu mai puţin de 35 de dansatori, majoritatea străini, iar modelul nostru a fost preluat în aproape toate teatrele de balet din ţară. Dar cel mai important, ne bucurăm astăzi de aprecierea și încrederea unui public tot mai numeros, iar aceasta este una dintre cele mai mari satisfacţii pe care le avem.” Ovidiu Dragoman, Director TBS
38 de titluri în repertoriul de spectacole al TBS
2008
Medeea, după Euripide – premieră de dans contemporan
2009
Trilogie Ionesco – premieră de dans contemporan
Pas de quatre – premieră de balet clasic
Cenușăreasa – premieră de balet clasic
Divertisment pentru dans – premieră de balet neoclasic
Un altfel de Romeo și Julieta – premieră de dans contemporan
2010
Giselle – premieră de balet clasic
Carmen – premieră de balet clasic
Raimonda – premieră de balet clasic
Spărgătorul de nuci – premieră de balet clasic
2011
Spărgătorul de nuci – premieră de balet clasic
City Beat – premieră de dans contemporan
Les Sylphides – premieră de balet clasic
Mandarinul Miraculos – premieră de dans contemporan
Paquita – premieră de balet clasic
Carmen – premieră de balet neoclasic
2012
Frumoasa din pădurea adormită – premieră de balet clasic
Harap Alb – premieră de dans contemporan
Don Quijote – premieră de balet clasic
2013
Coppelia – premieră de balet clasic
Romeo și Julieta – premieră de balet clasic
Șeherezada – premieră de balet clasic
Capriciul spaniol – premieră de dans contemporan
La Vivandiere – premieră de balet clasic
Anotimpurile – premieră de balet neoclasic
2014
Lacul Lebedelor – premieră de balet clasic
Concert en bleu – premieră de balet clasic
Impetus – premieră de dans contemporan
Nota, vă rog! – premieră de dans-teatru
Corsarul – premieră de balet clasic
Missa Prophana – premieră de dans contemporan
2015
Dincolo de dans – premieră absolută de balet neoclasic
Anna Karenina – premieră de balet neoclasic
Escapadă urbană – premieră de balet neoclasic
Nichita – premieră de dans contemporan
9 pași – premieră de balet neoclasic
Sînt o babă comunistă! – premieră naţională
de dans-teatru
La fille mal gardée – premieră
de balet clasic
CONTACT: 0269/22 96 27, contact@sibiuballet.ro, www.sibiuballet.ro, fb.com/TeatruldeBaletSibiu