Agnes Jansen a lăsat Olanda pentru Sărata, unde a deschis Bioferma Albăstrea: „Trebuie să fii pasionat! Agricultura este frumoasă!”

Agricultura, susținută de comunitate

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să susținem producătorii locali. Un kilogram de roșii, de castraveți ori de vinete cumpărat de la cei care trudesc pentru ca legumele de pe masa noastră să fie proaspete și sănătoase ajută producătorii să își mențină micile afaceri care nu ar exista fără noi. Într-un sat de la poalele Munților Făgăraș, este unul dintre ei. Agnes Jansen și-a lăsat, acum mai bine de zece ani, țara natală, Olanda, pentru Sărata, o localitate aflată la aproape jumătate de oră distanță de orașul de pe Cibin. Aici, pe o suprafață de două hectare, are o grădină colorată și o livadă plină de bunătăți.

În cadrul campaniei noastre, „Produs în Sibiu”, i-am călcat pragul alături de cunoscutul artist Radu Nechifor, numit și ambasador ce susține gustul românesc și produsele locale.

Agnes are, în grădina sa, un solar ce, în prezent, „găzduiește”, printre altele, multă salată de diferite tipuri și culori. De altfel, povestește că ciorba de salată gătită în Ardeal a fost printre primele lucruri care au uimit-o pe aceasta.

„Am fost uimită, când am venit, în România, să aud de ciorba de salată. Nu știu dacă e specific ardelenesc, dar, când mergeam în piață, mi se cereau, de regulă, de exemplu, trei salate pentru ciorbă. În sinea mea, mă gândeam: Oh, e păcat de vitamine! Dar acum m-am obișnuit!”, povestește Agnes, ce deține Bioferma Albăstrea.

Legătura sa cu România este veche de aproape două decenii și își are originea la începutul anilor 2000, când a venit să viziteze România. Atunci, a rămas impresionată de frumusețile pe care țara noastră le oferă, de oamenii frumoși și de bucatele tradiționale.

„Prin 2000, eu și soțul meu am venit ca turiști în România. Mi-a plăcut foarte mult. În acel timp, nu aveam de lucru. Am început și am făcut o fundație și am pus la cale tururi pentru grupuri de turiști din Olanda care vor să viziteze România. În anul 2005, am venit cu copiii noștri în Avrig, unde am stat un an de zile. Ne-a plăcut mult zona, ne-am făcut atunci prieteni. Așa că am căutat să ne cumpărăm o căsuță în satele apropiate. Astfel, am nimerit aici, în Sărata, în 2010. Un sat frumos, vedere la munte, Oltul aproape… ”, mai spune Agnes.

Citeste mai multe pe Site-ul Sibiu 100%.