Inițial nu l-a atras să producă miere. A început să îndrăgească albinele, să le observe. „Mi-a plăcut practic biologia lor, cum se înmulțesc, cum își fac cuibul, cum își construiesc casa din nimic. În primii ani nu m-a interesat mierea. M-a interesat cum roiesc, ce fac mătcile atunci când încep să bâzâie, le auzi dacă vor să roiască.
Comunică matca bătrână cu cea tânără, din botcă. Au un sunet specific. Mătcile bătrâne nu pleacă din stup sau cea tânără din celulă nu iese până ce nu e plecată cea bătrână. Cea bătrână roiește, cea tânără rămâne în stup. Jumătate din albine pleacă cu regina bătrână, se agață într-un pom.”
Când a revenit în țară, l-au ajutat sfaturile unui apicultor sas din Richiș, Hans Schaas. Acesta l-a introdus în tainele apiculturii în România și de la el a primit primii trei stupi. Ține fotografia lui pe perete.
Wilhelm Tartler lucrează acum împreună cu partenera sa, Andreea, „pedagog de plante medicinale”, cum se recomandă ea. Cele mai importante sortimente pentru ei și cele mai bine vândute sunt salcâmul și mana.