Mierea Iuliei: „Sănătate la borcan”

Mierea Iuliei: „Sănătate la borcan”

Știați că albinele sunt ființele de a căror supravieţuire depindem cu toţii?

Pentru a produce 500 de grame de miere, 768 de albine lucrează o viață întreagă, vizitând peste 2 milioane de flori de-a lungul a peste 88.000 de km. O singură albină produce de-a lungul vieții doar o jumătate de lingură de miere. Este estimat că o treime din mâncarea pe care o consumăm zilnic se bazează pe polenizarea realizată de albine, iar 90% din plantele din jurul nostru trăiesc doar datorită acestei acțiuni. Mierea are proprietăți antiseptice și antibacteriane utilizate în medicina modernă pentru a combate diferite infecții, ceea ce o transformă într-un super-aliment. Ea este și singurul aliment care include toate substanțele necesare pentru a susține viața, fiind compusă din 80% zaharuri, fructoză și glucoză și 20% apă. Acest lucru o face să se numere printre cele mai dulci alimente existente pe piață. Noi o utilizăm de obicei pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul, o mâncăm împreună cu clătite sau cu wafe, și o servim la micul dejun pe pâine cu unt sau pâine cu unt de arahide. Și ce poate face o dimineață de sâmbătă mai frumoasă decât un desert la micul dejun, cu multă miere?

20 mai este Ziua Internaţională a Albinelor, iar noi, am ales să celebrăm această zi împreună cu Iulia Bălan, producător local de miere, apicultor din tată-n fiu. Din nefericire, albinele sunt specii în pericol, care pot supraviețui numai cu ajutorul nostru (iar noi numai cu ajutorul lor, ce interesant!). Pentru a lua parte la acest cerc al creației, cel mai la îndemână lucru este să alegem să cumpărăm miere ecologică şi produse pe bază de miere, de la producători locali, care încurajează practici sustenabile, care nu folosesc pesticide, fungicide şi ierbicide. Un astfel de exemplu este Iulia, pe care am vizitat-o în Piața Cibin.

Am descoperit la standul ei, un întreg univers al mierii – cinci sortimente diferite, dintre care patru ecologice și unul convențional, și anume mierea poliflora de fâneață, mierea de rapiță, mierea de salcâm, mierea de pădure care conține și un procentaj de mană de brad și mierea de tei. Ne-a prezentat apoi și alte combinații pe care le-a pregătit pentru clienți, și anume mierea cu ghimbir, cea cu nuci, un complex pentru regenarea ficatului, fagure, și polenul crud, un lux al nostru, sau tinctura de propolis care este foarte importantă pentru că reprezintă cel mai puternic antibiotic în stare naturală.

Citește continuarea poveștii pe Sibiu 100%

Scrie-ne!
Cu ce vă putem ajuta?
Cu ce vă putem ajuta?