“Produs în Sibiu Junior”: Zeci de copii au devenit apicultori pentru o zi

Acțiune cofinanțată prin Consiliul Județean Sibiu.

Prima oprire a fost la primul stup al apicultorului din Hamba, un stup creat după tehnici străvechi. “Așa arată un stup dacă nu intervine omul! Așa se făcea acum mai bine de 100 de ani, familia de albine se ținea în coșnițe. Acum o să vă arăt cum recoltăm mierea! Întâi de toate, calmăm albina. Facem un pic de fum, pentru ca ea să creadă că ia foc pădurea și să iasă singură. Albina se încarcă cu miere și se pregătește să fugă”, și-a început povestea Wilhelm Tartler.

Apicultorul le povestește ucenicilor săi că are aproape 300 de familii de albine, găzduite în mai multe zone, între Sibiu și Mediaș. Albinele trăiesc în zone retrase, în mediul lor natural, aproape de păduri. “În acest fel, asigurăm sănătatea albinelor, dar și calitatea produselor apicole obținute”, spune apicultorul.

Atelierul celor mici a continuat cu demonstrații privind felul în care este culeasă mierea, precum și cu o degustare, cea din urmă activitate făcând deliciul participanților. După zeci de minute de savurat, Lau, un băiețel de opt ani, a conchis: “Mi-a plăcut cel mai mult mierea de salcâm! Și cea de mană a fost foarte bună!”.

La eveniment au luat parte și elevi de la Colegiul Național “Samuel von Brukenthal” și Colegiul Național “Octavian Goga”, ambele din Sibiu, care au adus un roboțel creat de ei pentru a se implica și el în activitate și a ajuta la “transportul” mierii.

Acesta a fost creat, special pentru campania “Produs în Sibiu”, de echipele de robotică Biytes, de la CNOG, și Gear Maniacs, de la “Brukenthal”, cu scopul de a-i binedispune pe cei mici și a demonstra că tehnologia poate fi o reală mână de ajutor pentru producătorii locali.

Citește continuarea poveștii pe Sibiu 100%