Sibiul era recunoscut, odinioară, pentru meșteșugul producției manuale de sticlărie, picturii și gravurii pe sticlă. În Mediaș, firma care a făcut istorie în acest domeniu a fost Vitrometan, care s-a închis în anul 2015, punând capăt tradiției de aproape un secol în sticlărie. Meșteșugul este dus mai departe, din fericire, astăzi, prin Transilvania Glass, un atelier micuț în care prind viață obiecte unicate, datorită lui Horațiu Oltean și tatălui său, Laurean, cu o experiență în domeniu de circa două decenii. Creațiile lor, ce prind viață cu ajutorul câtorva angajați, ajung în toată țara și chiar și peste granițe, în țări precum Austria și Germania, unde Transilvania Glass a legat colaborări cu diferite companii.
1922 este anul în care sticla a început să își scrie povestea la Mediaș. Atunci, un grup de industriași au decis să construiască o fabrică de sticlă, alegând orașul pentru faptul că a fost printre primele localități din Românie ce avea gaz metan. Totodată, oamenii de aici erau deschiși să se alăture noului proiect, iar Târnava Mare era, de asemenea, de mare ajutor, oferind nisip cuarțos.
Transilvania Glass duce mai departe tradiția meșteșugului de aproape un secol al Mediașului, luând naștere în anul 2016.
“În 2015, noi am participat la licitații, după închiderea fostei fabrici de sticlă din oraș, Vitrometan. Am achiziționat un cuptor, unelte, utilaje, matrițe pentru fabricarea sticlei. La momentul respectiv, nu aveam foarte clar în minte ce vom face, dar am știut că ele trebuie să fie salvate, recuperate, fiindcă făceau parte din patrimoniul orașului. Așa, am decis să punem pe picioare acest atelier”, povestește Horațiu Oltean, personajul principal al poveștii noastre de astăzi, parte din campania “Produs în Sibiu”.
Citește continuarea poveștii pe Sibiu 100%