COMUNICAT DE PRESĂ
70 de persoane de la Căminul de vârstnici de pe str. G. Coșbuc, Sibiu printre premiați
Astăzi, 4 septembrie, s-au acordat premiile unora dintre cei mai vârstnici locuitori ai orașului. Locatarii căminului de vârstnici din strada George Coșbuc s-au înscris încă din primele zile la concursul „De ce ești mândru că ești sibian?”, fiecare fiind premiat cu un coș plin cu produse fabricate în Sibiu. În perioada 12 – 28 august 2013, sibienii au putut participa la concursul „De ce ești mândru că ești sibian?”, organizat de „Asociația Produs în Sibiu”.
Concursul a fost deosebit, pentru că a premiat primii 1.000 de participanți cu câte un coș în care s-au regăsit produse de tradiție din Sibiu. Acest eveniment a avut drept scop reamintirea principalilor producători din Sibiu și calitatea produselor locale, sibienii fiind încurajați să fie mândri de produsele din orașul lor. Astfel, timp de două săptămânii, cei care s-au înscris în concurs au trimis mesaje prin care și-au argumentat, în cele mai poetice, inedite și uneori hazlii moduri, sentimentul de mândrie locală.
Concursul „De ce eşti mândru că eşti sibian?” a marcat debutul campaniei Produs în Sibiu 2013. Firmele locale care s-au alăturat proiectului au oferit 1.000 de produse reprezentative, pe care au dorit să le aducă în atenția sibienilor. Acestea au fost: Ambient, BRD, Flaro, FP, Mondex, K&M Education, Mainetti, Boromir, Muzeul Astra, Plafar Impex Sibiu, Sorel, Simpa, Polipharma, Sage Forest, printcenter.ro, Scandia Sibiu, Reflexo Vital, Super Mamma, Solvosib, Asi Nature și Panalim. Fiecare câștigător are rezervat câte un coș cu produse fabricate în Sibiu.
Cea de-a doua ediţie a campaniei „Produs în Sibiu”, un concept dezvoltat de ziarul Sibiu 100%, se desfășoară în perioada 1 septembrie 2013 – 28 februarie 2014, reunind firmele care au ales Sibiul drept centru pentru dezvoltarea propriei afaceri.
Iată câteva răspunsuri oferite la întrebarea „De ce ești mândru că ești sibian”:
„Sentimentul de mândrie locală apare doar atunci când mediul de viaţă oferit de respectivul oraş este unul cel puţin satisfăcător pentru locuitorii săi. În acest sens, Sibiul mi-a dat motivele pentru a fi mândru. Oraşul a avut o evoluţie pozitivă bine conturată în ultimii aproape 15 ani. Acest fapt se datorează atât îmbunătăţirii infrastructurii oraşului, prin modernizarea de străzi, crearea de spaţii verzi, parcări şi spaţii publice funcţionale, dar şi datorită conştiinţei cetăţeanului sibian care, motivat de aceste schimbări pozitive, a înţeles că trebuie să participe activ în viaţa oraşului, chiar şi numai prin responsabilitatea de a păstra curăţenia şi de a-şi îngriji corespunzător proprietatea. Sunt mândru de dezvoltarea unui oraş în care îmi place să locuiesc, un oraş apreciat în ţară şi în exterior ca o locaţie economică viabilă, ca un oraş turistic şi cultural viu şi ca un mediu de viaţă plăcut. Da, sunt mândru că sunt sibian!” (Klaus Iohannis – Primar Sibiu)
„Oraşul meu natal, Sibiul, este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, iar judeţul Sibiu, cu cele cinci zone etnografice integrate într-un peisaj natural de excepţie, păstrează cele mai multe valori de patrimoniu cultural din ţară. Această imensă resursă naturală şi culturală generează stabilitate, prosperitate şi bunăstare. Sibienii sunt buni creştini, cumpătaţi, harnici şi aşezaţi, îşi iubesc tradiţiile şi pământul strămoşesc. Cum ai putea să nu fii mândru de această imensă moştenire culturală? Oriunde călătoreşti, Sibiul reprezintă întotdeauna o carte de vizită respectată.” (Valeriu Olaru – director General CNM ASTRA)
„Aş evita termenul mândru. Consider că a fost o şansă să mă nasc şi să trăiesc în Sibiu, un spaţiu geografic, cultural şi spiritual aparte, distins prin diversitate, armonie şi bună convieţuire a oamenilor aparţinând diferitelor etnii şi confesiuni religioase. În Sibiu m-am format ca om şi aici am întâlnit oameni deosebiţi care mi-au marcat evoluţia profesională şi oameni merituoşi cu care am interacţionat de-a lungul carierei profesionale.” ( Ioan Cindrea – Președinte CJ Sibiu)
„Sunt multe motive pentru care sunt mândru că sunt sibian. În virtutea poziţiei de Întâistătător al românilor ortodocşi din Ardeal, consider că mândria de a fi sibian vine în primul rând din faptul că aici se află sediul Mitropoliei Ardealului, din 1864, după ce, cu mai bine de 100 de ani înainte (1761), aici a fost înfiinţată o episcopie ortodoxă românească. În Sibiu apare cel mai vechi ziar românesc din ţară, cu o existenţă neîntreruptă de 160 de ani: Telegraful Român, iniţiat de Sfântul Andrei Şaguna, din ianuarie 1853 şi până azi. Până în 1918 a fost, alături de Gazeta Transilvaniei de la Braşov, un ziar naţional-politic al românilor transilvăneni; abia după 1918 a devenit un «organ de publicitate» al Arhiepiscopiei Sibiului. De asemenea, din 1850 până azi funcţionează aici «Tipografia diecezană» (azi «Şaguniana»), înfiinţată tot de Sfântul Andrei Şaguna. (…)” (ÎPS Laurențiu Streza – Mitropolitul Ardealului)
ASOCIAŢIA „PRODUS ÎN SIBIU”
Adina Vintilă Străjan
0745.999.597